Skip to main content

Vorige week heb ik weer eens een workshop “krijtbord maken voor de horeca” gegeven. Ik was op uitnodiging bij VHC Actifood in Oosterwolde. Een half jaar geleden heb ik daar ook twee workshops mogen geven.

Nadat ik de auto had volgeladen met lege krijtborden, werkboeken en materialen kon ik op weg naar Oosterwolde. Ik voel me altijd net een soort verhuiswagen, want het stoepbord, verschillende voorbeeldborden, mijn schildersezel en mijn “lesbord” moeten ook mee.

Bij VHC hebben ze een hele mooie ruimte die ik kan gebruiken. Alles is daar super mooi gestyled, zodat ik het ook wel weer lastig vind om al mijn spullen neer te zetten. Want ik ben er een ster in, om nadat een workshop is begonnen, de ruimte eruit te laten zien als een creatieve ruimte. (lees: Georganiseerde chaos van stiften, krijtjes, washitape en sponsen).

Workshop pakket krijtbord maken

Bij de workshops zorg ik ervoor dat iedereen genoeg materialen heeft om mee te spelen, te oefenen en van alles uit te proberen. En om te zorgen dat de informatie duidelijk is, heb ik mijn eigen werkboek ontwikkeld. Hierin staan de tips en tricks over het schrijven en tekenen op krijtborden. Wat moet je wel doen, maar wat moet je vooral ook niet doen. Ook staan er voorbeelden in van de lettertypes waar we mee oefenen.

Voordat iedereen binnenkomt ligt er dan ook een pakket met een eigen krijtbord, een werkboek, krijtstiften, gewoon krijt, washitape, een spons en een droogdoek klaar. Na de workshop krijgt iedereen dit pakket mee naar huis, zodat er direct een krijtbord is die thuis of in het bedrijf gebruikt kan worden.

Ik start de workshop met het geven van uitleg over de diverse materialen. Deze gaat zowel over de verschillende krijtstiften als de ondergrond waarop het krijtbord gemaakt wordt. Want dit heeft nog wel invloed op elkaar. Want wist je dat:

  • Krijtstiften niet geschikt zijn voor zelf geverfde krijtmuren?
  • Dat je op PVC borden, die buiten staan, het beste met acrylmarkers kunt werken?

Ik heb heel veel tips hiervan ook in mijn blog over de beste krijtstift gedeeld. Hierin lees je ook welke stiften ik het liefste gebruik.

Theorie krijtbord maken

Na een stukje theorie over het maken van krijtborden, gaat iedereen aan de slag. We starten met het zelf ontwerpen van letters. Hierbij houden we rekening met de soorten lettertypes die er zijn. Serif, sans serif en gotische letters. En dan heeft iedereen al snel 9 verschillende letters ontworpen, die je kunt toepassen.

Maar om te zorgen dat de krijtborden geen kermisborden worden en goed te lezen blijven voor de klanten, gaan we op zoek naar lettertypes die voor verschillende situaties geschikt zijn.

We gaan kijken naar lettertypes die

  • duidelijk leesbaar zijn
  • overzicht geven
  • aandacht trekken
  • decoratief zijn

Ook mensen die zeggen niet netjes te kunnen schrijven, vinden altijd wel een lettertype die bij hen past en die ze ook netjes kunnen schrijven.

—Wow, ik wist niet dat ik dit kon maken!—

Als je de letters kunt maken ben je er nog niet, want waar komen ze op het bord? En hoe ziet een krijtbord en netjes uit. En hoeveel tekst zet je op een krijtbord? Hoeveel tekst je op een bord zet is afhankelijk van de plaats waar je het bord neerzet en de functie van een bord.

Een krijtbord die in een foodtruck hangt met een (wisselend) menu, mag meer tekst hebben dan een bord die er is om de aandacht te trekken om een populier gerecht. En om het even heel zakelijk te zien, bedenk wat jij op je bord wil zetten. Kies jij voor je top product of kies jij voor het product wat je graag wil verkopen omdat je daar je meeste marge op het zitten? Wat zet jij in de spotlights?

voorbeeld krijtbord cocktails illustratie

Waarom een krijtbord?

De kracht van krijtborden zit in een aantal verschillende aspecten:

  • Je kunt snel wisselen van inhoud. Ideaal als je een dagmenu of weekmenu hebt.
  • Het geeft een ambachtelijke uitstraling
  • Ieder krijtbord is uniek
  • Het is aanpasbaar naar de huisstijl van jouw bedrijf door gebruik te maken van je logo, en door gebruik te maken van accenten met jouw huisstijlkleuren

Het laatste deel van de workshop bestaat uit het maken van illustraties. We oefenen met verschillende soorten banners, van simpel naar complex. Met banners kun je namelijk de aandacht trekken of een onderscheid maken tussen de verschillende soorten teksten.

Ook gaan we aan de slag met illustraties. Ik ga je leren om te zien dat alle voorwerpen uit eenvoudige elementen bestaan. Een limonade glas is een cilinder, een cocktailglas is een combi van een bol en een driehoek. Door anders naar voorwerpen te kijken, kun je deze sneller omzetten naar een tekening. Dan zie je ook direct dat een ijsje bestaat uit een omgedraaide driehoek en verschillende bolletjes.  Om te zorgen dat er diepte komt in je tekeningen krijg je nog een paar tips mee over de vorm van de lijnen en hoe je schaduwen maakt met je krijtjes.

Wil jij een krijtbord laten maken voor jouw bedrijf of wil je een workshop voor je personeel, zodat jullie zelf je krijtborden kunnen maken? Neem dan contact met me op. Ik werk door heel Nederland en kom graag naar jullie toe om je krijtborden de uitstraling te geven die ze verdienen!

Ja, ik wil ook een tof krijtbord

Leave a Reply