Skip to main content

Het verschil tussen een GIFje en een sticker.

Ik krijg geregeld de vraag wat het verschil is tussen een GIFjes en Stickers. Er is vaak verwarring over, want we noemen vaak alle korte bewegende beelden die zich steeds herhalen GIFjes, maar er is een verschil tussen GIFs en Stickers. Ook  de stickers die ik maak noem ik vaak GIFjes, omdat dit de meest bekende term is.

Wat is een GIF of GIFje?

Een GIF (Graphics Interchange Format) is een bestandsindeling die gebruikt wordt voor het comprimeren en opslaan van korte video’s, die continu achter elkaar worden afgespeeld. Het bestandstype is in de jaren 80 ontwikkeld, zodat de bestanden de kleine bestanden makkelijke uitgewisseld konden worden via computernetwerken. De bestanden werden toen in maximaal 256 kleuren getoond, wat ervoor zorgde dat de bestanden weinig geheugen gebruikten.

VIdeo GIFje dansen

Verschil GIFje en Sticker

Het grootste verschil tussen een GIFje en een sticker is de achtergrond. Bij een GIFje is een kort videofragment of bewegend beeld met daarbij een achtergrond. In een GIFje zit geen transparantie.  Het is een rechthoekig of vierkant bestand.

Een sticker heeft een transparante achtergrond. Een sticker wordt vaak gemaakt van een logo, een illustratie, een tekst.  Maar ook een persoon die voor een green screen wordt opgenomen, waarna de achtergrond verwijderd wordt, valt onder de categorie “Sticker”. De sticker kun je hierdoor over een andere afbeelding of beeld gebruiken.

Gebruik GIFjes op social media en je website

GIFjes kunt je gebruiken als reacties op verschillende social media kanalen. Je kunt met GIFjes reageren op Facebook en op Twitter onder een bericht, maar je kunt ze ook via WhatsApp versturen naar jouw klanten om een reactie te geven. GIFjes zijn ook te gebruiken op je website of in je nieuwsbrief, al gebruik ik daar zelf vaak de stickers, omdat die meer in je site opgaan door de transparante achtergrond.

Video en Logo GIFs

Gebruik Stickers op social media, nieuwsbrieven en websites

Door de transparante achtergrond kun je Stickers op een andere manier gebruiken dan GIFjes. Op social media kun je ze gebruiken op Instagram in je stories en in je reels. Maar ook op TikTok, Facebook en Snapchat kun je de stickers gebruiken.

Op whatsapp kun je je stickers gebruiken om een reactie te geven op een bericht.

De stickers kun je ook heel goed gebruiken als e-mail handtekening of als aandachtstrekker in je nieuwsbrief.

Ik maak zowel GIFjes en stickers voor jouw bedrijf. Ik kan de stickers van je logo, van je illustratie en van de opnames voor het green screen heel makkelijk omzetten in een GIFje, door een achtergrond toe te voegen. Zo kun je de beelden en opnames op alle social media kanalen, je website, je e-mail en je nieuwsbrieven gebruiken.

Leave a Reply