Skip to main content
muurtekening maken studio sigrid

Intussen gebruik ik al enige jaren krijtstiften voor mijn werk. In het begin was ik enorm zoekende welke ik moest gebruiken en op welke ondergrond ik het beste kon werken. Ik werk graag met goede materialen dus, wat is de beste krijtstift? Welke krijtstift schrijft het lekkerste? Welke krijtstift geeft de mooiste kleur en welke krijtstift dekt het beste op de ramen of op de krijtborden? In deze blog ga ik jullie antwoord geven op de vragen welke krijtstiften ik de beste vindt, hoe je krijtstiften moet gebruiken en wat je zeker niet moet doen met je krijtstiften.

Verschillende soorten krijtstiften

De eerste keer dat ik een krijtstift in handen had, was in december 2016. Ik had een setje eindejaarszegels gekocht en daar zaten de stiften van Riverdale bij. Samen met de kinderen heb ik verschillende tekeningen gemaakt op onze ramen, want een krijtbord had ik nog niet in huis. Deze stiften werkten toen voor het tekenen op de ramen prima, maar als ik nu zou mogen kiezen en ik een raamtekening voor een klant moet maken, laat ik ze lekker in de winkel of in mijn kast laten liggen en kies ik voor een andere.  Intussen liggen de stiften bij de kinderen in hun stiften bak en mogen ze die gebruiken.

raamtekening met krijtstiften

Krijtstiften van Edding

De stiften die ik daarna ging gebruiken waren de krijtstiften van Edding. Edding is het bekendste van kun permanent markers, je weet wel, die stiften waar je overal op kunt schrijven en die bijna nooit meer te verwijderen zijn.

Maar Edding heeft dus ook krijtstiften in 2 verschillende diktes. De Edding 4095 van 2-3 mm en deEdding 4090 met een beitelpunt van 4-15mm. Ik gebruik zelf het meeste de kleinere Edding 4095, die heeft een punt van 2-3 mm dikte en  is in 10 verschillende kleuren te krijgen. Ik vind deze stift zelf ideaal voor het tekenen op ramen en op industriële krijtborden voor binnen, waarop je letters of tekeningen maakt met een wat dikkere mono-line. De krijtverf dekt goed. Je kunt met deze stiften de kleuren ook goed blenden, zodat ze langzaam in elkaar overlopen.  Ik vind het ook super fijn dat ze in verschillende kleuren te krijgen zijn. Ik heb ze ook gebruikt voor raamtekeningen bij winkels.

Voor en nadelen van de Edding krijtstift

Het voordeel van de Edding krijtstiften, is dat ze ook goed te verkrijgen zijn bij de meeste boek- en kantoorwinkels en bijvoorbeeld bij bol.com. Prijstechnisch zijn ze ook goed, ze vallen onder de middenklasse qua prijs. Het nadeel van de stiften, is dat ze best snel uitdrogen. Dus als je ze een hele poos niet gebruikt, heb je de kans dat ze de volgende keer uitgedroogd zijn. Je moet dan echt lang schudden en weer pompen om de krijtverf weer in de punt te krijgen. Daarnaast moet je ook oppassen dat je niet te hard drukt, want de punt is vrij gevoelig en kan vrij snel gaan “rafelen”. Dit in tegenstelling tot de uni-chalk stiften.

edding krijtstiften
uni chalk krijtstiften

Uni Chalk markers voor krijtborden

Voor mij waren de Uni-Chalk stiften onbekend, maar op advies van andere handletteraars heb ik ze toch maar eens aangeschaft om uit te proberen. De Uni-chalk stiften zijn van fabrikant Uni-ball, die ook de Posca Markers maakt.

De Uni-Chalk markers hebben een wat steviger punt dan de Edding krijtstiften. Voor mij is dit echt ideaal, omdat je letters daar over het hele bord dezelfde dikte houden. En doordat hij in vier verschillende diktes te krijgen zijn, van 0,9 mm tot 15mm. Die smalste marker gebruik ik voor de details in mijn illustraties en voor de schaduwlijnen langs de letters.

Ook de Uni-chalk marker is in verschillende kleuren te krijgen. Ze hebben ook metallic kleuren, die echt een mooie glans hebben.

Voor- en nadelen van de Uni-Chalk Markers

De voordelen van de uni-chalk krijtstiften: ze zijn ook in een hele smalle variant te krijgen, de punt is steviger dan die van Edding en ze drogen minder snel uit.  Het nadeel van de Uni-chalk markers: ze zijn (offline) minder goed verkrijgbaar, alleen bij de betere kantoorzaken en de betere hobby- en schilderwinkels. Daarnaast zijn ze duurder dan de Edding markers.

Securit Markers

Een merk stiften die veel in de horeca gebruikt wordt, zijn de securit markers. Ze worden veel in de horeca gebruikt, omdat dit merk ook krijtborden levert en hier dan ook stiften bij levert. Securit heeft naast de gewone stiften ook waterproof stiften. Deze heb ik in het begin wel gebruikt, maar ik vind ze niet fijn schrijven, ze zijn “te droog” en je blijft hierdoor pompen. Als ik dan moet kiezen, dan laat ik ze lekker liggen in de kasten van de horeca ondernemer en kies ik voor een watervaste variant toch voor de posca markers.

raamtekening

Waar kun je krijtstiften op gebruiken?

Krijtstiften kun je gebruiken op een niet poreuze ondergrond, zoals industriële krijtborden, ramen en spiegels. Met een industrieel krijtbord bedoel ik krijtborden, die gemaakt zijn met een zwarte PVC laag. Deze krijtborden worden vaak in horeca gelegenheden gebruikt, omdat je die met een natte doek weer kunt schoonmaken en kunt voorzien van nieuwe teksten.

Je kunt de stiften heel goed gebruiken om te schrijven, te illustreren en voor het handletteren.  Ik gebruik de krijtstiften ook heel vaak voor het maken van raamtekeningen.  Raamtekeningen  worden vaak gebruikt tijdens de feestdagen of bij geboortes om sfeer te brengen in het huis of om een leuke boodschap op het raam te zetten.

Kun je krijtstiften gebruiken op krijtverf?

Ik zou krijtstiften niet gebruiken op krijtverf, als je de tekeningen en teksten ook weer wilt kunnen verwijderen. Krijtstiften trekken namelijk in de krijtverf en als je ze wilt verwijderen, zal een gedeelte van de krijtverf verdwijnen, maar blijf je de teksten en tekeningen gewoon zien.  Wil je een muur of bord van krijtverf met een tekst of tekening  die je toch voor altijd wilt laten staan? Dan kun je de krijtstiften prima gebruiken. De tekening of tekst wordt veel strakker met krijtstiften dan met een ouderwets schoolbord krijtje. Je kunt de gewone krijtjes wel mooi gebruiken om schaduwen mee aan te brengen.

Muurtekening infographic

Zijn krijtstiften waterproof?

Echte waterproof krijtstiften bestaan niet. Ook al laat je je bord, zoals geadviseerd wordt 2 dagen goed drogen voordat je hem buiten zet, na een paar goede Nederlandse regenbuien, gaat de krijt toch langzaam uitlopen. Dit resulteert in vlekkerige borden, waar je als bedrijf zijnde niet blij van wordt. Voor borden die langdurig buitenstaan, zal ik dan ook geen krijtstiften gebruiken. Voor deze borden gebruik ik de Uni Posca Markers. In deze markers zit geen krijtverf, maar zit acrylverf. Je kunt deze van je borden verwijderen met schoonmaakmiddel. Ze zijn in verschillende diktes en kleuren te verkrijgen. Super fijn!

Leave a Reply