Kick Off Letterpraatjes

Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van Maureen van Scrappiness. Maureen is een super leuke vrouw uit België, die eigenaresse is van het bedrijf Scrappiness. Met Scrappiness verkoopt ze producten op het gebied van handlettering en scrapbooking, maar ook geeft ze workshops.

Nu heeft ze een heel leuk nieuw concept bedacht: Letterpraatjes. Op instagram gaat ze je kennis laten maken met andere artiesten. Dit doet ze aan de hand van een live workshop, waar je de artiest kunt leren kennen en ook direct meer kunt leren over verschillende technieken.

En wat het leuke is: ik mag samen met haar de Kick Off doen!

minizine Studio Sigrid en Scrappiness

Zaterdag 2 mei om 10.00 uur gaan we live op onze accounts op instagram (Studio Sigrid) (Scrappiness) 

Ik ga een workshop handletteren voor ouder en kind maken. Aan het eind van de workshop heb je een eigen kaartje die je kunt versturen. 

Ik heb een minizine gemaakt die je als spiekbriefje kunt gebruiken, zodat je tijdens de workshop goed mee kunt kijken en mee kunt doen.

Deze kun je hier downloaden.

Een Minizine is een klein boekje die je van een A4 papiertje kunt maken. Ik heb een filmpje gemaakt, waarin ik het uitleg. Het enige wat je nodig hebt is een schaar en een A4 papiertje.

Het is super makkelijk om te maken. Kijk het filmpje en en doe met me mee. Dan heb je straks je eigen boekje. Als je hem van een leeg papiertje maakt, dan kun je hem zelf helemaal vullen. 

Online workshops handletteren en illustreren

En daar zaten we dan ineens allemaal thuis. Het zat er al een beetje aan te komen, maar toch was het wel even schrikken. Het Covid19 virus heeft ons allemaal aan huis gekluisterd. De kinderen niet meer naar school en voor mij zijn er heel veel opdrachten en workshops gecanceld. 

Het mooie van deze tijd is dan wel weer de saamhorigheid. Ik breng behoorlijk wat tijd door op social media (“Mama, ben jij een beetje verslaafd??”) Maar die social media brengt me nu ook veel contacten en afleiding. Er gingen best veel mensen live workshops geven, maar voor kinderen was er nog niet veel. Dus heb ik besloten om iedere woensdag live te gaan op Instagram. Ik heb nu 2 live workshops gegeven en 1 workshop vooraf opgenomen en op Youtube gezet. En wat is dat leuk om te doen!

Ik probeer voor iedere workshop een aantal “spiekbriefjes” te maken, zodat men makkelijk mee kan doen en deze ook nog als oefenblad kan bewaren. 

kaartjes Workshop handletteren

Online Workshop Handletteren voor kinderen.

De eerste workshop stond in het teken van het basis handletteren.

Tijdens de live sessie op instagram deden er heel veel kinderen mee. Wat was het leuk om alle vragen te beantwoorden en tips en adviezen te kunnen geven. Nadien werd er zelfs een fles wijn thuisbezorgd als bedankje! Natuurlijk zat daar een mooi  zelfgemaakt kaartje bij.

Achtergronden met ecoline en stiften.

De tweede week was ik niet heel fit en heb ik de video alleen op YouTube en IGTV gezet en ben ik niet live geweest. Ik heb toen achtergrondjes van stiften en ecoline gemaakt. En ook al was ik toen niet live, ik kreeg via de DM zulke leuke en lieve reacties!

 

Workshop 3 doodlen en faux calligraphie

 

Workshop 3 was wel weer live op instagram te volgen.

We gingen doodlen aan de hand van de werkbladen die ik had gemaakt. Maar ook hebben we losse kawaii doodles gemaakt. Wat een mooie tekeningen kwamen er weer voorbij na die tijd! Jinthe kreeg zelfs een kaartje thuis gestuurd van een vriendinnetje uit haar klas met daarom allemaal mooie doodles en letters.

 

bloemen doodles

Workshop 8 april: 3D letters

En komende woensdag gaan we weer Live op Instagram. Om 11.00 uur gaan we aan de slag met het maken van 3D letters. Best lastig, maar met de oefenbladen erbij komt het helemaal goed!

 

 

Krijtborden op de huisbeurs

banner krijtborden Studio Sigrid

Afgelopen week heb ik 2 dagen op de huisbeurs in Oosterwolde gestaan. De huisbeurs wordt georganiseerd door de Horecawerf en door VHC Actifood. Op deze beurs presenteren verschillende leveranciers voor de horeca zich met hun (nieuwe) producten voor het komende horecaseizoen.  

Ik was door de horecawerf gevraagd om mijn producten te promoten. Het eerste plan was om op deze twee dagen live een enorme muurtekening te gaan maken. Alleen was dit praktisch niet heel handig uit te voeren, omdat deze muur op een heel smal stuk langs de wandelroute lag. 

Maar we hebben dit super goed opgelost door de muurtekening alvast de week ervoor te maken en op de dag zelf op kleinere borden te gaan werken.

De muurtekening is een infographic geworden over de werkwijze van de Horecawerf. Ik vond hem erg geslaagd en de   reacties tijdens de beurs waren ook heel enthousiast. Tijdens de beurs heb ik heel veel leuke gesprekken gehad met ondernemers uit heel noord Nederland. Wat een enthousiasme en wat een liefde voor hun zaak stralen deze mensen uit.

 

Voor de komende tijd ga ik aan de slag met een aantal acties die naar aanleiding van afspraken die ik op de beurs heb gemaakt. 

De eerste is het inplannen van de workshops krijtborden schrijven voor horecaondernemers. Het plan is om dat samen met de Horecawerf te gaan organiseren.  Aangezien er ook veel ondernemers waren graag een dagelijks of wekelijks wisselend krijtbord willen hebben, kunnen ze dit straks zelf leren en maken.

De data komen binnenkort online!

Pegdolls in de webshop

Pegdoll familie

In november 2019 heb ik een dagje op de Kreadoe rondgelopen om inspiratie op te doen, mensen vanuit de handletterwereld te ontmoeten, maar vooral ook omdat ik het heerlijk vind om overal te neuzen. 

Tussen alle grote kramen stond een heel klein winkeltje met allemaal mooie houten spullen en met plantjes. En in een hoekje stonden hele schattige houten poppetjes. Ik was op slag verliefd! Die wil ik ook. En dan komt het moment dat je thuis de eerste poppetjes gaat kopen. 

Pegdoll familie

Ik begon met een paar poppetjes. Super leuk. En aangezien ik op een beurs bij de vrije school in Meppel stond, gingen de poppetjes mee. Daar was ik binnen no-time door mijn voorraad heen. Dus nieuwe poppetjes besteld en deze zowel blanco als beschilderd meegenomen naar de kerstmarkt in Nijeveen. Ook daar was men enthousiast. 

Dus vanaf vandaag staan ze ook in de webshop. Je kunt de pegdolls blanco of beschilderd kopen.

Ik heb intussen ook een pegdoll geschilderd in de Elsa stijl. Ik wil eigenlijk hele gezinnen gaan maken, maar ik moet nog even de tijd ergens vinden…. 

Studio Sigrid in 2020

De eerste werkweek van 2020 is aangebroken. Een nieuw jaar met nieuwe ronde en nieuwe kansen. Maar ook een jaar waarin ik dingen wil afronden van het afgelopen jaar, ga stoppen met een aantal dingen, maar ook volle bak ga voor nieuwe dingen. 

Afronden Propedeuse CMD

Een van de dingen die ik wil gaan afronden, is mijn propedeuse van de opleiding communicatie en multi mediadesign. Een leuke opleiding waar ik tot nu toe veel van heb geleerd. Maar ook een opleiding die me heeft doen beseffen, dat ik niet weer 4 jaar de schoolbanken in wil voor een algemene opleiding. Ik weet wat ik kan, ik weet wat ik wil en nu moet ik dit in acties om gaan zetten. Voor mij betekend dit, dat ik veel gerichtere scholingen ga volgen in de vakgebieden waar ik me op wil specialiseren.

De opleiding CMD heeft hele leuke facetten, maar hoe leuk het ontwerpen van games mij ook lijkt, ik ga daar uiteindelijk niets mee doen. Ik vind alles leuk om te leren, maar er moeten ook keuzes gemaakt worden. Vandaar dat ik na de propedeuse niet verder ben gegaan.

Webshop in afgeslankte vorm

Een ander deel is dat ik afscheid ga nemen van een gedeelte van mijn webshop. De producten van Papicolor zullen niet meer aangevuld gaan worden.  Afgelopen periode heb ik als ambassadeur van Papicolor content mogen maken voor hun social media. Super leuk om te doen. Ik heb veel mensen leren kennen en heb letterlijk en figuurlijk in de fabriek van papier, verf en drukwerk mogen kijken. Helaas blijkt dat het handletteren op zijn retour is, waardoor ze gaan stoppen met het handletterteam. 

Dit had ik natuurlijk zelf ook al gemerkt, workshops waren lastig vol te krijgen in 2019 en de aanvraag voor demo’s en kinderfeestjes liep ook terug. Ik blijf deze nog wel aanbieden, want ik vind het zo leuk om te doen! 

Waar ga ik dan mijn focus op leggen? 

Het “probleem” van mij is dat ik bijna alles leuk vind om te doen. Dit is tevens mijn valkuil. Want als je alles leuk vindt, dan is het lastig om focus te houden. Voor mezelf heb ik besloten dat ik me ga richten op:

Ontwerpen kun je zien in de meest brede zin van het woord. Denk hierbij aan het maken van logo’s, het ontwikkelen van huisstijlen voor bedrijven, het ontwerpen van posters, kaarten, raamtekeningen, enz enz.

Bij het ontwerpen komen alle interesses van mij samen. Tekenen, illusteren en mijn opleiding communicatie. Julie zullen hier dan ook steeds meer van tegen gaan komen op mijn social media. 

Social media

Ik heb afgelopen jaar veel minder post gedaan op social media. Dit kwam ook doordat ik  steeds minder “voor de leuk” ging tekenen. Komende tijd zal ik mijn feed langzaam gaan ombouwen naar de nieuwe stijl. Ik heb hem al wel in mijn hoofd, maar ik moet zien of het realiseerbaar is, dus het blijft nog even spannend!

Herfst! Het is tijd voor een GRATIS raamtekening!

Afgelopen week mocht ik weer raamtekeningen maken bij Het Anker in Meppel. En het is denk ik geen geheim dat ik daar heel erg blij van word. Zowel het resultaat is altijd heel erg leuk om te zien, maar ook de reactie van de bewoners daar zijn super.

Em omdat ik dit zelf zo leuk vind, heb ik voor jullie ook een ontwerp gemaakt voor een herfst raamtekening. Deze tekening bevat de tekst “hallo Herfst” en verschillende doodles in de vorm van herfstblaadjes, paddestoelen, eikels en dennenappels.

raamtekening herfst
raamtekening herfst doodles

Ik heb hem in mijn webshop gezet, waar je hem gratis kunt downloaden. Je krijgt dan twee bestanden, zodat je de tekst gewoon of in spiegelbeeld kunt schrijven.

Heel veel plezier ermee!

IMG_0412.JPG

Tafelaankleding

Afgelopen weken kreeg ik een hele leuke opdracht binnen. Voor een 21 diner moest de tafel mooi gestyled worden. En de vraag aan mij was of ik hiervoor naamkaartjes wilde maken.

Deze kans greep ik natuurlijk met beide handen aan. Dus ben ik aan de slag gegaan met aquarelpapier (want dat heeft zo’n mooie structuur) en de labelpons van Paperfuel. 

naaamkaartjes 1

 

Na het maken van de labels, heb ik de kaartjes beschreven met de naam en een kleine illustratie. Ik heb hiervoor een zwarte Pentel Touch gebruikt. Dat is een van mijn favoriete brushpennen. Voor het fijnere werk, pak ik hem eigenlijk altijd.

 

naamkaartjes
aankleding 21 diner

Het blijft altijd leuk om het uiteindelijke resultaat te zien van de tafelaankleding. En het leuke was, dat men zo enthousiast was, dat er meteen een nieuwe opdracht uit naar voren is gekomen. En als de klant tevreden is, ben ik tevreden!

 

Fotograferen, een oude liefde die niet roest.

Afgelopen weken heb ik verschrikkelijk genoten van mijn oude liefde, de fotografie. En zoals wel vaker wordt gezegd, oude liefde roest niet. De reden dat ik de camera weer tevoorschijn had gehaald, was dat Nanja, mijn dutchmini vriendin, had beloofd om haar bruiloft te fotograferen.

Wandelen bij Doosje, Wanneperveen.

Maar omdat ik vond dat ik nog wel een weer wat oefening nodig had, zodat ik ook echt een mooie reportage neer kon zetten, ben ik weer samen met mijn camera op pad gegaan. Eerst maar eens de natuur in. Daar kon ik heerlijk spelen met de instellingen van de camera, het maken van composities en met het spelen met de scherptediepte en sluitertijden.

 

 

Wandelen bij Wilsum, de IJssel

Ook tijdens een wandeling die ik met Peter heb gemaakt, had ik de camera weer mee. We waren naar Wilsum gegaan, een klein dorpje  van 800 inwoners (of eigenlijk stadje, want  Wilsum heeft stadsrechten). De familie van Peter komt daar vandaan en hij wilde daar graag eens kijken. Het bleek dat bij Wilsum een natuurgebied is waar de Koekoeksbloem groeit. Dit is in dat natuur echt een zeldzaamheid.

De structuur van de koekoeksbloem is heel bijzonder, het lijkt wel of er op de bloemen een patroon van allemaal kleine blokjes is gedrukt. Het gebied is een beschermd natuurgebied, waardoor je niet heel dicht bij de bloemen kon komen, maar deze bloem stond aan de rand en heb ik daardoor van redelijk dichtbij kunnen fotograferen.

Portretten schieten

Aangezien ik op de bruiloft natuurlijk mensen zou moeten fotograferen, was dit mijn volgende project. De locatie waar de bruiloft is, heeft hele grote ramen. Je hebt een super mooi uitzicht door deze ramen, maar het kan ook een nadeel hebben in de vorm van tegenlicht. Ik wilde hiermee gaan oefenen. Dus ’s avonds met Anja en Roos het park in. Waar het de dagen ervoor stralend mooi weer was, betrok deze avond de lucht en pakten de onweersbuien zich boven ons samen. Dit gaf ook wel weer mooie effecten. We hebben heerlijk gelachen en daarnaast ook nog mooie foto’s gemaakt.

En toen was ik wel klaar voor het echte werk!

Afgelopen vrijdag was de grote dag voor Nanja en Wouter. De foto’s zijn gemaakt en zijn bijna klaar om afgeleverd te worden aan het bruidspaar. Ik zal binnenkort een blog schrijven over deze dag!!

Verandering doet goed

En dan is het al half december. Bij facebook komen de eerste posts voorbij met “het jaar van…”, op tv begint het Top2000 café, van mijn meest beluisterde nummers van 2018 op Spotify is een afspeellijst gemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor mij was december altijd weer een moment om te bedenken, wat ik nou eigenlijk aan het doen was. En de laatste jaren werd ik hier niet echt vrolijk van. Ik zat vast in mijn baan, mijn ogen deden niet wat ze moesten doen en ik had weinig energie.

Maar dit jaar zullen mijn gedachten veel positiever zijn!

En de meesten van jullie zullen wel weten hoe dat komt. Want alle negatieve dingen, heb ik kunnen omzetten naar een stukje positiviteit. Doordat ik met mijn ogen aan het klungelen ben geweest, heb ik in 2017 lang thuis gezeten. Ik wist niet meer of ik ooit zou mogen autorijden, zou kunnen werken en het voornaamste was, dat ik niet meer de moeder was die ik wilde zijn. En dat was een heel somber vooruitzicht.

Ik heb me op dat moment veel terug getrokken in mijn eigen schulpje samen met heel veel pennen en papier. Daarnaast kreeg contacten via social media met andere tekenaars. Ik ben me toen gaan verdiepen in de wereld van de social media en online marketing. Al snel kwam ik erachter, dat dit een hele bijzondere dynamische wereld is. Heel interessant!

Maar ook mijn workshops liepen goed, ik werd ambassadeur van Papicolor en met een groep van 11 dames richtten we Dutch Mini Sketchbook op.

Langzaam vielen de stukjes op zijn plek.

En na alles op een rijtje gezet te hebben, heb ik de beslissing gemaakt om het roer om te gooien. Ik wilde weer gaan studeren en mijn keuze is gevallen op de opleiding Communicatie en Multimedia Design. Een opleiding waarin ik mijn creativiteit kwijt kan, maar waarin ook gekeken wordt naar het aspect van de marketing omtrent social media.

In september heb ik afscheid genomen met een lach en met best veel tranen van mijn collega’s en patiënten binnen de fysiotherapie. Je bouwt toch een hele bijzondere band op met de mensen om je heen. Jarenlang heb je je patiënten gesteund in de moeilijkste periodes van hun leven. En ondanks dat je weet, dat ze bij je collega’s heel goed terecht komen, was het toch wel lastig….

En dan is het ineens al half december.

Ik moet zeggen, dat deze beslissing de beste is, die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik doe nu elke dag dingen die ik leuk vind, ik kom met heel veel nieuwe mensen in contact en ik doe dingen die ik anders nooit had kunnen doen. Ik merk dat ik een leukere moeder en partner ben geworden en dat ik meer energie heb dan maanden geleden.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke  kanten, ik heb geen basis inkomsten meer, verdien veel minder, ondanks dat ik veel meer uren werk verzet en moet keihard gaan blokken voor examens. Mijn conditie is bagger, want ik heb ineens een zittend bestaan, in plaats van een beroep waarbij je continu in beweging bent. Maar dat heb ik er allemaal voor over!

Gisteren had ik weer een dagje opleiding in Utrecht. In de trein heb ik kunnen werken, fotoreportages uitwerken, facturen maken en mijn administratie. En toen de trein om half 6 Meppel weer kwam binnen rollen, ben ik door gerold naar de vrijdag middag borrel van het Werkstation Meppel. Daar heb ik een heerlijk glas Portugese rode wijn geproefd en op het weekend geproost.

Terug naar huis, fietste ik door het donker, in de vrieskou naar huis. Maar ik had een warm gevoel van binnen. Ik realiseerde me, dat ik de juiste keuzes had gemaakt.

En ik kan me heel goed voorstellen, dat ik de komende maanden, veel vaker ga proosten met mijn gezin en met andere mensen in mijn omgeving. Proosten met een goed glas wijn of met een frisje, proosten op een heel goed leven, proosten op het maken van de juiste keuzes!

Proost!

IMG_9026

Handlettering voor jou – Karin Luttenberg

Een korte review van “Handlettering voor jou”

Voor handletter -en brushletterfans kwamen er in september verschillende boeken op de markt. Er waren er zelfs twee van Karin Luttenberg. “Handlettering voor jou” en “72 tips, handlettering doe je zo”. Ik heb ze natuurlijk beide besteld en ik kan nu al zeggen: wat een mooie aanvullingen op de vorige boeken! Maar ook op zichzelf staand zijn het hele mooie en duidelijke boeken. En voor iedere handletteraar, van beginner tot gevorderde en van kind tot volwassene, is er heel veel uit te leren.

Ik ga het deze keer hebben over het boek  “Handlettering voor jou”. Een boek speciaal gericht op kinderen en tieners die willen leren handletteren of die nieuwe dingen willen leren.

Het eerste wat direct opvalt, is dat het boek in kleur is, in plaats van in de voor Karin Luttenberg, zo kenmerkende Zwart Wit stijl. En hij is heel erg groot! Ik moet zeggen dat ik helemaal verliefd ben op het kleurgebruik in dit boek. Want hoewel het nog steeds helemaal in stijl is, misstaat de kleur absoluut niet. Dit wordt in het hele boek doorgetrokken.

Een van de hoofdstukken in het boek is het stukje kleurgebruik. Na een klein stukje kleurenleer, wordt er ook aandacht besteed aan wanneer je welke kleuren het beste kunt gebruiken. Welke kleur past bij welke sfeer en gemoedstoestand. Maar ook is er ruimte in het boek om te experimenteren met het mengen van kleuren.

Eigenlijk is het hele boek er op gemaakt om vooral heel veel zelf te doen en uit te proberen. Er zijn verschillende pagina’s met voorbeelden van letters en daarbij voldoende ruimte om ze na te tekenen.  Maar er wordt ook uitgelegd hoe je zelf letters kunt maken en hoe je ze kunt opbouwen.

Dit geld ook voor de banners en vlaggen. Ze worden stap voor stap uitgelegd. Van hele simpele banners tot de drievoudige vlaggen. Toen ik samen met mijn dochter door het boek bladerde, was dit het eerste wat ze wilde maken! En ik moet zeggen dat dit ook goed lukte met de voorbeelden uit het boek.

handletteren doe je zo
Jinthe aan het oefenen met het boek Handletteren doe je zo

 

Wat ook heel leuk is, is dat er verschillende tekeningen in staan die je zelf af kan maken of ik kan kleuren. Hierbij wordt je alvast klaar gestoomd om zelf een eigen letter, woord of quote te gaan maken. Vooral mijn zoon en dochter vonden dit erg leuk, omdat het direct een mooi resultaat geeft!

Daarnaast staan er door het hele boek heel veel tips. Een van de belangrijkste tips vind ik, is heel veel oefenen. Mijn kinderen vragen heel vaak: ” mama, hoe kan jij dit zo goed?” En mijn antwoord is dan standaard: oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Een ander groot succes waren de doodles. Stap voor stap worden verschillende tekeningen uitgelegd. Nu kunnen de kinderen ook uit hun eigen boek een cactus of diamant leren tekenen. Misschien dat ik dan mijn eigen boeken minder vaak kwijt ben!

Alhoewel, ik zeg wel hun eigen boek, maar ik hou hem denk ik lekker zelf. Ik kan er mooie inspiratie uit opdoen. En hij gaat deze week ook mee in de tas. Eerst morgen naar de bibliotheek in Meppel voor de kinderboekenweek. En aan het eind van de week heb ik twee workshops staan bij kinderfeestjes. Ik denk dat de meiden daar hem ook graag willen gebruiken om door te bladeren!

 

Oh ja, het is natuurlijk ook bijna sinterklaas en kerst….. Het boek is misschien iets te groot voor in de schoen, maar hij past zeker in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom! Je kunt het boek onder andere hier kopen

 

Over het boek 72 tips – handlettering doe je zo, zal ik binnenkort wat schrijven. Want ook dat is een pareltje!