Herfst! Het is tijd voor een GRATIS raamtekening!

Afgelopen week mocht ik weer raamtekeningen maken bij Het Anker in Meppel. En het is denk ik geen geheim dat ik daar heel erg blij van word. Zowel het resultaat is altijd heel erg leuk om te zien, maar ook de reactie van de bewoners daar zijn super.

Em omdat ik dit zelf zo leuk vind, heb ik voor jullie ook een ontwerp gemaakt voor een herfst raamtekening. Deze tekening bevat de tekst “hallo Herfst” en verschillende doodles in de vorm van herfstblaadjes, paddestoelen, eikels en dennenappels.

raamtekening herfst
raamtekening herfst doodles

Ik heb hem in mijn webshop gezet, waar je hem gratis kunt downloaden. Je krijgt dan twee bestanden, zodat je de tekst gewoon of in spiegelbeeld kunt schrijven.

Heel veel plezier ermee!

IMG_0412.JPG

Tafelaankleding

Afgelopen weken kreeg ik een hele leuke opdracht binnen. Voor een 21 diner moest de tafel mooi gestyled worden. En de vraag aan mij was of ik hiervoor naamkaartjes wilde maken.

Deze kans greep ik natuurlijk met beide handen aan. Dus ben ik aan de slag gegaan met aquarelpapier (want dat heeft zo’n mooie structuur) en de labelpons van Paperfuel. 

naaamkaartjes 1

 

Na het maken van de labels, heb ik de kaartjes beschreven met de naam en een kleine illustratie. Ik heb hiervoor een zwarte Pentel Touch gebruikt. Dat is een van mijn favoriete brushpennen. Voor het fijnere werk, pak ik hem eigenlijk altijd.

 

naamkaartjes
aankleding 21 diner

Het blijft altijd leuk om het uiteindelijke resultaat te zien van de tafelaankleding. En het leuke was, dat men zo enthousiast was, dat er meteen een nieuwe opdracht uit naar voren is gekomen. En als de klant tevreden is, ben ik tevreden!

 

Fotograferen, een oude liefde die niet roest.

Afgelopen weken heb ik verschrikkelijk genoten van mijn oude liefde, de fotografie. En zoals wel vaker wordt gezegd, oude liefde roest niet. De reden dat ik de camera weer tevoorschijn had gehaald, was dat Nanja, mijn dutchmini vriendin, had beloofd om haar bruiloft te fotograferen.

Wandelen bij Doosje, Wanneperveen.

Maar omdat ik vond dat ik nog wel een weer wat oefening nodig had, zodat ik ook echt een mooie reportage neer kon zetten, ben ik weer samen met mijn camera op pad gegaan. Eerst maar eens de natuur in. Daar kon ik heerlijk spelen met de instellingen van de camera, het maken van composities en met het spelen met de scherptediepte en sluitertijden.

 

 

Wandelen bij Wilsum, de IJssel

Ook tijdens een wandeling die ik met Peter heb gemaakt, had ik de camera weer mee. We waren naar Wilsum gegaan, een klein dorpje  van 800 inwoners (of eigenlijk stadje, want  Wilsum heeft stadsrechten). De familie van Peter komt daar vandaan en hij wilde daar graag eens kijken. Het bleek dat bij Wilsum een natuurgebied is waar de Koekoeksbloem groeit. Dit is in dat natuur echt een zeldzaamheid.

De structuur van de koekoeksbloem is heel bijzonder, het lijkt wel of er op de bloemen een patroon van allemaal kleine blokjes is gedrukt. Het gebied is een beschermd natuurgebied, waardoor je niet heel dicht bij de bloemen kon komen, maar deze bloem stond aan de rand en heb ik daardoor van redelijk dichtbij kunnen fotograferen.

Portretten schieten

Aangezien ik op de bruiloft natuurlijk mensen zou moeten fotograferen, was dit mijn volgende project. De locatie waar de bruiloft is, heeft hele grote ramen. Je hebt een super mooi uitzicht door deze ramen, maar het kan ook een nadeel hebben in de vorm van tegenlicht. Ik wilde hiermee gaan oefenen. Dus ’s avonds met Anja en Roos het park in. Waar het de dagen ervoor stralend mooi weer was, betrok deze avond de lucht en pakten de onweersbuien zich boven ons samen. Dit gaf ook wel weer mooie effecten. We hebben heerlijk gelachen en daarnaast ook nog mooie foto’s gemaakt.

En toen was ik wel klaar voor het echte werk!

Afgelopen vrijdag was de grote dag voor Nanja en Wouter. De foto’s zijn gemaakt en zijn bijna klaar om afgeleverd te worden aan het bruidspaar. Ik zal binnenkort een blog schrijven over deze dag!!

Verandering doet goed

En dan is het al half december. Bij facebook komen de eerste posts voorbij met “het jaar van…”, op tv begint het Top2000 café, van mijn meest beluisterde nummers van 2018 op Spotify is een afspeellijst gemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor mij was december altijd weer een moment om te bedenken, wat ik nou eigenlijk aan het doen was. En de laatste jaren werd ik hier niet echt vrolijk van. Ik zat vast in mijn baan, mijn ogen deden niet wat ze moesten doen en ik had weinig energie.

Maar dit jaar zullen mijn gedachten veel positiever zijn!

En de meesten van jullie zullen wel weten hoe dat komt. Want alle negatieve dingen, heb ik kunnen omzetten naar een stukje positiviteit. Doordat ik met mijn ogen aan het klungelen ben geweest, heb ik in 2017 lang thuis gezeten. Ik wist niet meer of ik ooit zou mogen autorijden, zou kunnen werken en het voornaamste was, dat ik niet meer de moeder was die ik wilde zijn. En dat was een heel somber vooruitzicht.

Ik heb me op dat moment veel terug getrokken in mijn eigen schulpje samen met heel veel pennen en papier. Daarnaast kreeg contacten via social media met andere tekenaars. Ik ben me toen gaan verdiepen in de wereld van de social media en online marketing. Al snel kwam ik erachter, dat dit een hele bijzondere dynamische wereld is. Heel interessant!

Maar ook mijn workshops liepen goed, ik werd ambassadeur van Papicolor en met een groep van 11 dames richtten we Dutch Mini Sketchbook op.

Langzaam vielen de stukjes op zijn plek.

En na alles op een rijtje gezet te hebben, heb ik de beslissing gemaakt om het roer om te gooien. Ik wilde weer gaan studeren en mijn keuze is gevallen op de opleiding Communicatie en Multimedia Design. Een opleiding waarin ik mijn creativiteit kwijt kan, maar waarin ook gekeken wordt naar het aspect van de marketing omtrent social media.

In september heb ik afscheid genomen met een lach en met best veel tranen van mijn collega’s en patiënten binnen de fysiotherapie. Je bouwt toch een hele bijzondere band op met de mensen om je heen. Jarenlang heb je je patiënten gesteund in de moeilijkste periodes van hun leven. En ondanks dat je weet, dat ze bij je collega’s heel goed terecht komen, was het toch wel lastig….

En dan is het ineens al half december.

Ik moet zeggen, dat deze beslissing de beste is, die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik doe nu elke dag dingen die ik leuk vind, ik kom met heel veel nieuwe mensen in contact en ik doe dingen die ik anders nooit had kunnen doen. Ik merk dat ik een leukere moeder en partner ben geworden en dat ik meer energie heb dan maanden geleden.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke  kanten, ik heb geen basis inkomsten meer, verdien veel minder, ondanks dat ik veel meer uren werk verzet en moet keihard gaan blokken voor examens. Mijn conditie is bagger, want ik heb ineens een zittend bestaan, in plaats van een beroep waarbij je continu in beweging bent. Maar dat heb ik er allemaal voor over!

Gisteren had ik weer een dagje opleiding in Utrecht. In de trein heb ik kunnen werken, fotoreportages uitwerken, facturen maken en mijn administratie. En toen de trein om half 6 Meppel weer kwam binnen rollen, ben ik door gerold naar de vrijdag middag borrel van het Werkstation Meppel. Daar heb ik een heerlijk glas Portugese rode wijn geproefd en op het weekend geproost.

Terug naar huis, fietste ik door het donker, in de vrieskou naar huis. Maar ik had een warm gevoel van binnen. Ik realiseerde me, dat ik de juiste keuzes had gemaakt.

En ik kan me heel goed voorstellen, dat ik de komende maanden, veel vaker ga proosten met mijn gezin en met andere mensen in mijn omgeving. Proosten met een goed glas wijn of met een frisje, proosten op een heel goed leven, proosten op het maken van de juiste keuzes!

Proost!

IMG_9026

Handlettering voor jou – Karin Luttenberg

Een korte review van “Handlettering voor jou”

Voor handletter -en brushletterfans kwamen er in september verschillende boeken op de markt. Er waren er zelfs twee van Karin Luttenberg. “Handlettering voor jou” en “72 tips, handlettering doe je zo”. Ik heb ze natuurlijk beide besteld en ik kan nu al zeggen: wat een mooie aanvullingen op de vorige boeken! Maar ook op zichzelf staand zijn het hele mooie en duidelijke boeken. En voor iedere handletteraar, van beginner tot gevorderde en van kind tot volwassene, is er heel veel uit te leren.

Ik ga het deze keer hebben over het boek  “Handlettering voor jou”. Een boek speciaal gericht op kinderen en tieners die willen leren handletteren of die nieuwe dingen willen leren.

Het eerste wat direct opvalt, is dat het boek in kleur is, in plaats van in de voor Karin Luttenberg, zo kenmerkende Zwart Wit stijl. En hij is heel erg groot! Ik moet zeggen dat ik helemaal verliefd ben op het kleurgebruik in dit boek. Want hoewel het nog steeds helemaal in stijl is, misstaat de kleur absoluut niet. Dit wordt in het hele boek doorgetrokken.

Een van de hoofdstukken in het boek is het stukje kleurgebruik. Na een klein stukje kleurenleer, wordt er ook aandacht besteed aan wanneer je welke kleuren het beste kunt gebruiken. Welke kleur past bij welke sfeer en gemoedstoestand. Maar ook is er ruimte in het boek om te experimenteren met het mengen van kleuren.

Eigenlijk is het hele boek er op gemaakt om vooral heel veel zelf te doen en uit te proberen. Er zijn verschillende pagina’s met voorbeelden van letters en daarbij voldoende ruimte om ze na te tekenen.  Maar er wordt ook uitgelegd hoe je zelf letters kunt maken en hoe je ze kunt opbouwen.

Dit geld ook voor de banners en vlaggen. Ze worden stap voor stap uitgelegd. Van hele simpele banners tot de drievoudige vlaggen. Toen ik samen met mijn dochter door het boek bladerde, was dit het eerste wat ze wilde maken! En ik moet zeggen dat dit ook goed lukte met de voorbeelden uit het boek.

handletteren doe je zo
Jinthe aan het oefenen met het boek Handletteren doe je zo

 

Wat ook heel leuk is, is dat er verschillende tekeningen in staan die je zelf af kan maken of ik kan kleuren. Hierbij wordt je alvast klaar gestoomd om zelf een eigen letter, woord of quote te gaan maken. Vooral mijn zoon en dochter vonden dit erg leuk, omdat het direct een mooi resultaat geeft!

Daarnaast staan er door het hele boek heel veel tips. Een van de belangrijkste tips vind ik, is heel veel oefenen. Mijn kinderen vragen heel vaak: ” mama, hoe kan jij dit zo goed?” En mijn antwoord is dan standaard: oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Een ander groot succes waren de doodles. Stap voor stap worden verschillende tekeningen uitgelegd. Nu kunnen de kinderen ook uit hun eigen boek een cactus of diamant leren tekenen. Misschien dat ik dan mijn eigen boeken minder vaak kwijt ben!

Alhoewel, ik zeg wel hun eigen boek, maar ik hou hem denk ik lekker zelf. Ik kan er mooie inspiratie uit opdoen. En hij gaat deze week ook mee in de tas. Eerst morgen naar de bibliotheek in Meppel voor de kinderboekenweek. En aan het eind van de week heb ik twee workshops staan bij kinderfeestjes. Ik denk dat de meiden daar hem ook graag willen gebruiken om door te bladeren!

 

Oh ja, het is natuurlijk ook bijna sinterklaas en kerst….. Het boek is misschien iets te groot voor in de schoen, maar hij past zeker in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom! Je kunt het boek onder andere hier kopen

 

Over het boek 72 tips – handlettering doe je zo, zal ik binnenkort wat schrijven. Want ook dat is een pareltje!

 

 

 

 

 

kinderboekenweek 2018

Kom je 3 of 10 oktober ook bij mij handletteren?

Afgelopen week had ik al aangegeven dat ik 2 dagen mini workshops handletteren ga geven in de bibliotheek in Meppel tijdens de kinderboeken week.

Ik ben gisteren druk bezig geweest om de voorbeeld kaartjes klaar te maken. Het thema is vriendschap. Je kunt je kaartjes die je gemaakt hebt opsturen  naar je vriendje of vriendinnetje. Maar je kunt hem natuurlijk ook opsturen naar je opa of oma. En wil je hem niet opsturen omdat hij zo mooi is geworden? Dan hang je hem gewoon in je eigen kamer op!

Ik neem woensdag de voorbeeld kaartjes mee. Ook zal ik verschillende voorbeelden van lettertypes, vlaggetjes en tekeningetjes meenemen. Wij zorgen ook voor de kaartjes en de stiften. Als jij je goede humeur en je enthousiasme meeneemt, dan maken we er een hele mooie middag van.

En als je klaar bent met handletteren, kun je nog vriendschapsarmbandjes maken. Of een henna tattoo laten zetten. Ook zal er nog iemand alle ins en outs over Instagram vertellen. Er is voor iedereen wel wat te doen!

Mini workshop handletteren bij de Kinderboekenweek

Ik geef een mini workshop handletteren voor kinderen in de bibliotheek in Meppel.

Het thema van de kinderboeken week in 2018 is vriendschap. En wat is er nou leuker om iemand een kaartje te sturen?  Wil je dit kaartje zelf maken? Kom dan naar de bibliotheek.

Op woensdag 3 oktober en op woensdag 10 oktober worden er allerlei fantastische activiteiten gehouden in de bibliotheek in Meppel. Vanaf 14.00 tot 17.00 kun je je vermaken met verschillende workshops.

Ik mag 1 van die workshops geven. Dus heb je zit om langs te komen? Schuif dan gezellig aan bij de grote tafel en maak je eigen kaartje. Ik zorg voor voorbeelden en ben er om tips en adviezen te geven. Maar je mag ook zelf bedenken wat je wilt maken.

Tot 3 of 10 oktober!

 

 

Boekrecensie: Letter Journal, Je dagelijks leven in handlettering.

recensie Letter Journal Karlijn van de Wier

Sinds ik ambassadeur ben van papicolor, kom ik in contact met andere producten dan waar ik al meer werkte. Zo ook het boek van Karlijn van de Wier. Ik volg Karlijn al een poosje op instagram, omdat ze van die fantastische traveljournals en muurtekeningen maakt. Ik wist alleen niet dat ze ook een boek had uitgegeven over handlettering, maar deze kwam ik tegen in het assortiment van Papicolor.

En als boekenverslaafde, heb ik deze dan ook besteld.

Wat als eerste opvalt, is dat het een mooi vormgegeven boek is met een harde cover. Ik hou hiervan, omdat dit de boeken een extra luxe uitstraling geeft.  Het boek is geen standaard boek met voorbeelden van lettertypes.  Karlijn heeft ervoor gekozen om per lettertype mooie teksten te schrijven. In deze teksten komen eigenlijk alle letters aan bod, zodat je alsnog een overzicht hebt.

Per lettertype legt ze stap voor stap uit hoe ze de letters heeft opgebouwd. Want ze ziet een letter niet meer als een letter, maar als een kleine tekening. Daarnaast legt ze ook heel goed de layout van een poster uit. Hoe teken je de letters ten opzichte van elkaar in een woord. Maar ook hoe je de woorden ten opzichte van elkaar positioneert.

Alle type letters komen aan bod, zodat je aan het eind van het boek een groot aantal verschillende letters hebt waar je uit kunt kiezen. Maar je hebt ook geleerd hoe je zelf letters kunt ontwerpen.

Ze heeft het Letter Journal genoemd, omdat ze het handletteren gebruikt in de alledaagse dingen. Hiermee kun je dan ook je eigen journal of travel journal maken.

Wat dit boek voor mij wat extra’s geeft, zijn de vele illustraties die Karlijn zelf gemaakt heeft. Dit is voor mij ook de reden waarom ik haar ooit ben gaan volgen. Ze maakt zulke mooie muurtekeningen. Mijn favoriet is denk ik het spekkoek recept. Maar dat kan ook wat te maken hebben met mijn eigen roots…

recensie Letter Journal Karlijn van de Wier
Letter Journal – Karlijn van de Wier

 

Wil je een mooi boek over handletteren en ben je daarnaast ook dol op illustraties en muurtekeningen? Bestel dan dit boek. Heerlijk om door te bladeren en te gebruiken bij je handletteren.

Als je dan ook nog haar traveljournal koopt via Papicolor, kun je gelijk je eigen journal maken. Deze travel journal heb ik mogen testen en ik kan je vertellen, ik ben er helemaal blij mee. Ik zal binnenkort hier wat over schrijven, om je te laten zien hoe goed de kwaliteit is van het papier!

Wil je het boek of de traveljournal een keer bekijken? Ik heb hem ook mee naar mijn workshops handletteren!

Wat kun je de komende tijd verwachten van Studio Sigrid. Reviews, testen en mijn mening….

Sigrid Claasz Coockson

Een nieuw (school)jaar, nieuwe kansen. En tijd om na te denken hoe ik Studio Sigrid verder neer ga zetten.

Een van de dingen, is dat ik vaker wil gaan bloggen. En dan niet over ditjes en datjes, maar over iets waar jullie echt iets aan hebben.

Wat dacht je van boek recensies? Er komen zoveel boeken op de markt over bijvoorbeeld tekenen, handletteren, bujo’s en aquarel, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. En nu ben ik wel een beetje een boekverslaafde en heb ik de laatste tijd heel veel boeken gekocht. Ik wil jullie meenemen op een reis door die boeken en jullie vertellen wat je ervan kunt verwachten.

Het zelfde geldt voor materialen. Je kunt wel 20 verschillende fineliners kopen. En als je er 20 kunt kopen, heb ik er waarschijnlijk 19 van in de kast liggen. (oeps…….) Maar omdat ik ook vaak bij workshops de vraag krijg over welke pennen wel of geen aanrader is, ga ik die voor jullie testen.

Maar naast pennen, heb je natuurlijk ook de verschillende soorten papier, brushpennen en verf. Dit lijkt me ook leuk om eens op een rijtje te gaan zetten!

Heb jij een idee, vraag, iets wat je wilt leren of een iets waar je wat van wilt weten? Kom maar op, dan ga ik kijken of ik je er mee kan helpen!

 

Papicolor Handletter teamdag

Handletter team Papicolor bij Royal Talens

Wat krijg je als je allemaal handletterfanaten samen in de fabriek van Royal Talens stopt?

Donderdag 6 september hadden we de tweede teamdag van het handletterteam van Papicolor. We waren deze keer uitgenodigd in het experience center van Royal Talens in Apeldoorn.

Samen met Aukelien ging ik die kant op. Bij aankomst stond er een geweldig lekkere lunch op ons te wachten. Na bijgekletst te hebben met de andere teamleden (helaas waren er een aantal nog op vakantie of ziek), werden we welkom geheten door Papicolor en Royal Talens. Er werd ons al een tipje van de sluier opgelicht over de specials die met kerst uitgegeven gaan worden door Papicolor. En ik kan jullie zeggen: “ik word er super blij van!!!”

 

Daarna gingen we onder leiding van Regina de fabriek in. Na een stukje geschiedenis over het bedrijf, gingen we door de draaiende fabriek. Martin Talens heeft in 1899 het bedrijf opgericht en na 118 jaar zitten ze nog steeds op dezelfde locatie. De fabriek is natuurlijk wel enorm vernieuwd.

Tijdens de rondleiding kon je zien dat er nog steeds mensen werken met passie voor verf, pastellen en ecoline. We hebben de verschillende soorten productielijnen bekeken. Vanaf het pigment, tot aan het eindproduct. En nu snap je ook, waarom de ene verf veel duurder is dan de ander. En als je ziet hoeveel werk en uren er zit in het maken van verf met de juiste consistentie, viscositeit en kleur, dan betaal je met liefde iets meer voor een goede kwaliteit.

Handletter team Papicolor bij Royal Talens
Papicolor Handletter team.

 

Na de rondleiding was het tijd voor de workshop van Martine Broere van Studio Suikerzoet. Martine heeft recent een boek uitgebracht, Letteren en tekenen met Ecoline. En als je met ecoline wilt leren werken of het al doet en extra tips en trucs wilt leren, dan is dit echt een aanrader!

De workshop was super leuk! Martine neemt je op een super enthousiaste manier mee in de wereld van de ecoline. Na oefenen, met het laten overlopen van kleuren in elkaar, gingen we voor het echte werkstuk: de cactus van ecoline. Ik hou van cactussen en van ecoline, dus dit was een super combinatie. Ik heb ervoor gekozen om eens niet voor een standaard groene cactus te gaan, maar wat te gaan experimenteren met kleur. En ik ben blij met het resultaat!

Martine gaat ook een workshop verzorgen bij het Mega Workshop Event. Als je kunt, geef je op en schuif aan! Voor de prijs van €65,- krijg je 2 volledige workshops van verschillende toppers (je kunt zelf kiezen uit verschillende workshops, zie mijn vorige blog), een zeer goed gevulde goodiebag twv €30,- , materialen, een luxe lunch, koffie/thee en heel veel gezelligheid! Het is echt heel weinig geld voor wat je ervoor terugkrijgt. En het geld gaat naar het goede doel, wat het nog mooier maakt.

Ik hoop jullie daar volgende week allemaal te zien. Er zijn nog een paar plekjes, dus schrijf je snel in!

Oh ja, wat je krijgt als je ons allemaal in een “snoepfabriek” stopt: heel veel gekwijl, vrolijkheid en hebberigheid. En ik heb me in kunnen houden, 1 schetsboekje en 1 potje gouden inkt…….