Wat is de beste krijtstift

Uni Chalk markers

Wat is de beste krijtstift

Intussen gebruik ik al enige jaren krijtstiften voor mijn werk. In het begin was ik enorm zoekende welke ik moest gebruiken en op welke ondergrond ik het beste kon werken. Ik werk graag met goede materialen dus, wat is de beste krijtstift? Welke krijtstift schrijft het lekkerste? Welke krijtstift geeft de mooiste kleur en welke krijtstift dekt het beste op de ramen of op de krijtborden? In deze blog ga ik jullie antwoord geven op de vragen welke krijtstiften ik de beste vindt, hoe je krijtstiften moet gebruiken en wat je zeker niet moet doen met je krijtstiften.

Verschillende soorten krijtstiften

De eerste keer dat ik een krijtstift in handen had, was in december 2016. Ik had een setje eindejaarszegels gekocht en daar zaten de stiften van Riverdale bij. Samen met de kinderen heb ik verschillende tekeningen gemaakt op onze ramen, want een krijtbord had ik nog niet in huis. Deze stiften werkten toen voor het tekenen op de ramen prima, maar als ik nu zou mogen kiezen en ik een raamtekening voor een klant moet maken, laat ik ze lekker in de winkel of in mijn kast laten liggen en kies ik voor een andere.  Intussen liggen de stiften bij de kinderen in hun stiften bak en mogen ze die gebruiken.

Krijtstiften van Edding

De stiften die ik daarna ging gebruiken waren de krijtstiften van Edding. Edding is het bekendste van kun permanent markers, je weet wel, die stiften waar je overal op kunt schrijven en die bijna nooit meer te verwijderen zijn.

Maar Edding heeft dus ook krijtstiften in 2 verschillende diktes. De Edding 4095 van 2-3 mm en de Edding 4090 met een beitelpunt van 4-15mm. Ik gebruik zelf het meeste de kleinere Edding 4095, die heeft een punt van 2-3 mm dikte en  is in 10 verschillende kleuren te krijgen. Ik vind deze stift zelf ideaal voor het tekenen op ramen en op industriële krijtborden voor binnen, waarop je letters of tekeningen maakt met een wat dikkere mono-line. De krijtverf dekt goed. Je kunt met deze stiften de kleuren ook goed blenden, zodat ze langzaam in elkaar overlopen.  Ik vind het ook super fijn dat ze in verschillende kleuren te krijgen zijn. Ik heb ze ook gebruikt voor mijn raamtekeningen bij wooncentrum de Noorderboog, waar ik de gezamenlijke ruimtes van raamtekeningen voorzie tijdens het voorjaar en met sinterklaas en kerst.

raamtekening nieuwjaarswens

Voor- en nadelen van de Edding krijtstift

Muurtekening met krijtstiften

Het voordeel van de Edding krijtstiften, is dat ze ook goed te verkrijgen zijn bij de meeste boek- en kantoorwinkels en bijvoorbeeld bij bol.com. Prijstechnisch zijn ze ook goed, ze vallen onder de middenklasse qua prijs. Het nadeel van de stiften, is dat ze best snel uitdrogen. Dus als je ze een hele poos niet gebruikt, heb je de kans dat ze de volgende keer uitgedroogd zijn. Je moet dan echt lang schudden en weer pompen om de krijtverf weer in de punt te krijgen. Daarnaast moet je ook oppassen dat je niet te hard drukt, want de punt is vrij gevoelig en kan vrij snel gaan “rafelen”. Dit in tegenstelling tot de uni-chalk stiften.

Uni Chalk markers voor krijtborden

Voor mij waren de Uni-Chalk stiften onbekend, maar op advies van andere handletteraars heb ik ze toch maar eens aangeschaft om uit te proberen. De Uni-chalk stiften zijn van fabrikant Uni-ball, die ook de Posca Markers maakt. In mijn blog over krijtborden met kleur heb ik geschreven, waarom ik de posca markers gebruik voor mijn buitenborden.

De Uni-Chalk markers hebben een wat steviger punt dan de Edding krijtstiften. Voor mij is dit echt ideaal, omdat je letters daar over het hele bord dezelfde dikte houden. En doordat hij in vier verschillende diktes te krijgen zijn, van 0,9 mm tot 15mm. Die smalste marker gebruik ik voor de details in mijn illustraties en voor de schaduwlijnen langs de letters.

Ook de Uni-chalk marker is in verschillende kleuren te krijgen. Ze hebben ook een zilveren en een gouden stift. Ik heb deze nog niet uitgetest,  dus ik kan niet zeggen of ze ook echt een metalic look hebben.

Voordelen en nadelen van de Uni Chalk marker

De voordelen van de uni-chalk krijtstiften: ze zijn ook in een hele smalle variant te krijgen, de punt is steviger dan die van Edding en ze drogen minder snel uit.  Het nadeel van de Uni-chalk markers: ze zijn (offline) minder goed verkrijgbaar, alleen bij de betere kantoorzaken en de betere hobby- en schilderwinkels. Daarnaast zijn ze duurder dan de Edding markers.

Securit Markers

Een merk stiften die veel in de horeca gebruikt wordt, zijn de securit markers. Ze worden veel in de horeca gebruikt, omdat dit merk ook krijtborden levert en hier dan ook stiften bij levert. Securit heeft naast de gewone stiften ook waterproof stiften. Deze heb ik in het begin wel gebruikt, maar ik vind ze niet fijn schrijven, ze zijn “te droog” en je blijft hierdoor pompen. Als ik dan moet kiezen, dan laat ik ze lekker liggen in de kasten van de horeca ondernemer en kies ik voor een watervaste variant toch voor de posca markers.

Permapaque markers

Een andere stift die ik heb mogen testen en gebruiken is de Permapaque van Sakura. In Nederland is Royal Talens de leverancier. In tegenstelling tot de hiervoor genoemde stiften, hoef je bij de permapaque niet te schudden en te pompen om de verf in de penpunt te krijgen. Dit is dus echt een stift waar je direct mee aan de slag kunt. Het is nog een vrij onbekende stift in Nederland, maar hij werk prima. De dekking is wel minder dan die van Edding en van de Unichalk.  

Voordelen en nadelen van de Permapaque

Het voordeel van deze pen, is dat hij op gladde niet poreuze oppervlakten te verwijderen is, maar dat hij ook als  permanent marker gebruikt kan worden op onder andere papier, rubber en hout. De kleur van de pennen is “lichtecht”, waardoor de kleuren niet verbleken in het zonlicht.  Het nadeel: hij is minder goed te verkrijgen. En doordat hij nog vrij nieuw is, weet ik niet goed hoe hij zich op de langere termijn houdt. Ik moet daarbij dan ook zeggen, dat ik hem in huis heb, wel gebruikt heb op glas, maar nog nooit op krijtborden. Misschien moet ik dat toch eens gaan testen….

Waar kun je krijtstiften voor gebruiken?

Krijtstiften kun je gebruiken op een niet poreuze ondergrond, zoals industriële krijtborden, ramen en spiegels. Met een industrieel krijtbord bedoel ik krijtborden, die gemaakt zijn met een zwarte PVC laag. Deze krijtborden worden vaak in horeca gelegenheden gebruikt, omdat je die met een natte doek weer kunt schoonmaken en kunt voorzien van nieuwe teksten.

Je kunt de stiften heel goed gebruiken om te schrijven, te illustreren en voor het handletteren. 

Ik gebruik de krijtstiften ook heel vaak voor het maken van raamtekeningen.  Raamtekeningen  worden vaak gebruikt tijdens de feestdagen of bij geboortes om sfeer te brengen in het huis of om een leuke boodschap op het raam te zetten. Ik heb zelf verschillende raamtekeningen ontworpen, waarvan je de  raamcirkel voor de herfst en de raamcirkel die ik gemaakt heb tijdens de coronatijd kunt downloaden op mijn site.

Kun je krijtstiften gebruiken op krijtverf?

Ik zou krijtstiften niet gebruiken op krijtverf, als je de tekeningen en teksten ook weer wilt kunnen verwijderen. Krijtstiften trekken namelijk in de krijtverf en als je ze wilt verwijderen, zal een gedeelte van de krijtverf verdwijnen, maar blijf je de teksten en tekeningen gewoon zien.  Wil je een muur of bord van krijtverf met een tekst of tekening  die je toch voor altijd wilt laten staan? Dan kun je de krijtstiften prima gebruiken. De tekening of tekst wordt veel strakker met krijtstiften dan met een ouderwets schoolbord krijtje. Je kunt de gewone krijtjes wel mooi gebruiken om schaduwen mee aan te brengen.

krijtmuur HorecaWerf Noord Nederland

Krijtstiften voor raamtekeningen.

Ik gebruik mijn krijtstiften geregeld voor raamtekeningen. Ze zijn ideaal in gebruik en als je de tekening wilt verwijderen, kun je hem met een natte doek weer weghalen. Als de tekening er al even op zit, is het soms wel handig om een beetje schoonmaakmiddel te gebruiken, want dan gaan ze er makkelijker af.

raamtekening herfst

Welke krijtstiften zijn waterproof?

Echte waterproof krijtstiften bestaan niet. Ook al laat je je bord, zoals geadviseerd wordt 2 dagen goed drogen voordat je hem buiten zet, na een paar goede Nederlandse regenbuien, gaat de krijt toch langzaam uitlopen. Dit resulteert in vlekkerige borden, waar je als bedrijf zijnde niet blij van wordt. Voor borden die langdurig buitenstaan, zal ik dan ook geen krijtstiften gebruiken. Voor deze borden gebruik ik de Uni Posca Markers. In deze markers zit geen krijtverf, maar zit acrylverf. Je kunt deze van je borden verwijderen met schoonmaakmiddel. Ze zijn in verschillende diktes en kleuren te verkrijgen. Super fijn!

krijtbord waterproof

Gekleurde krijtstiften

Krijtstiften zijn intussen in alle kleuren van de regenboog te krijgen. Zowel van Edding als van Uni-chalk, zijn er verschillende kleuren te krijgen. Je kunt de stiften ook prima door elkaar gebruiken, waardoor je de mooiste kleuren kunt kiezen voor jouw krijtbord of raamtekening.

Wat is de beste krijtstift

Voor krijtstiften gaat mijn voorkeur uit naar de Uni-Chalk markers en de Edding Krijtstift 4095. De Edding krijtstiften gebruik ik het meeste voor de raamtekeningen en muurtekeningen op krijtverf, die permanent mogen blijven zitten. Ze schrijven lekker en de krijtverf is goed dekkend. De punt van krijtstiften gaat op onregelmatige ondergronden altijd kapot, dus dan kun je prima die van Edding gebruiken. Ik vind het zonde om dan de Unichalk te gebruiken. Prijstechnisch is dit ook een hele goede keus.

Als ik krijtborden voor binnen maak, die niet permanent zijn, dan kies ik voor de Uni-Chalk. Dit omdat hij in verschillende diktes te krijgen is, de lijnen iets constanter zijn en de punt minder snel rafelt.

Het schrijven op krijtborden

Maak ik een raamtekening of een krijtbord, waar de kant groot bij is dat er mensen langslopen en hierdoor sneller kan beschadigen, dan kies ik voor een posca marker. Het kost meer poets- en schoonmaakwerk, maar dan beschadigt hij niet.

krijtborden met bloemen en illustraties

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen in de keuze voor een krijtstift. Uiteindelijk moet je voor jezelf testen welke stift je het prettigste vindt!

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen, dan mag je me altijd mailen of bellen!

In mijn blog heb ik gebruik gemaakt naar verschillende links naar bol.com. Als je via deze link een bestelling plaatst, kost het jou helemaal niets extra’s, maar krijg ik een klein beetje commissie .

Mijn ontwikkeling als ondernemer.

Muurtekening met krijtstiften

Mijn ontwikkeling als ondernemer. Afgelopen periode heb ik een traject gevolgd bij GOO regio Zwolle. Ik volgde het ondernemers groei programma, waarin we in 6 bijeenkomsten verschillende aspecten van mijn bedrijf en het ondernemerschap gingen doorlichten. Ik heb voor hun een blog geschreven.

Muurtekening met krijtstiften

Vorige week ging in stuiterend door de kamer, want wat een gaaf krijtbord had ik af mogen leveren. En ik was niet alleen zelf super blij, ook de klant stuiterde tevreden rond en noemde me zelfs “de bazin van de krijtborden”. Zijn foodtruck zag er nu nog veel mooier uit en hiermee gaat hij zeker extra klanten binnenhalen.

Maar “bazin van de krijtborden”, Die naam had ik mezelf nog niet gegeven, maar tijdens mijn traject bij GOO had ik mezelf al wel schoorvoetend Krijtbord Artiest genoemd. Een titel die door mijn mede-deelnemers direct goedgekeurd werd, maar die ik nog wel spannend vond. Maar ik ben de laatste maanden gegroeid, zowel op zakelijk vlak als op persoonlijk vlak. En nu durf ik hem zelfs te gebruiken op mijn website, want ja, die krijtbord artiest, dat ben ik!

Terugkijkend is dat wel een heel proces geweest. Twee jaar geleden was ik nog als fysiotherapeut aan het werk en in mijn vrije tijd maakte ik mooie tekeningen en gaf ik wel workshops. Maar ik vroeg mezelf ook voor de zoveelste keer af of ik niet voor mezelf zou kunnen beginnen als grafisch ontwerper.

Heel lang had ik hier “nee“ op geantwoord, want ik durfde het niet goed. Maar in 2018 was antwoord eindelijk JA! Ik was er aan toe. Maar het riep ook weer nieuwe vragen op, want hoe doe ik dat dan? Ik heb geen verstand van ondernemen, ik kom niet uit een ondernemers familie. Dus hoe ga ik dat dan doen? Geen idee, maar aangezien ik een doener ben, ben ik maar gewoon gestart.

De eerste stap was om mijn vaste baan als fysiotherapeut op te zeggen en om me in te schrijven bij de KvK. De tweede stap was het gaan volgen van een nieuwe opleiding om me verder te scholen op het gebied van Media Design. Na een jaar lang met mijn studie en met Studio Sigrid bezig te zijn geweest, had ik al verschrikkelijk veel leuke en mooie dingen gedaan. Projecten en samenwerkingen die ik nooit had kunnen doen, zonder mijn vaste baan op te zeggen en volledig voor mezelf te gaan. Want wie had er nou verwacht dat ik met internationale bedrijven zou gaan samenwerken? Ik niet. Had ik verwacht dat ik artikelen op het gebied van illustreren zou schrijven voor verschillende tijdschriften? Nooit. Maar het was al wel zo.

Alleen stond mijn bedrijf al goed? Nee. Leverde het genoeg geld op? Nee. Wist ik waar ik eigenlijk mee bezig was? Nee. Ik merkte dat ik behoorlijk zoekende was in welke stappen ik moest gaan zetten om mijn bedrijf echt goed op de rails te krijgen. Want wat wilde ik nou precies? En wat moet ik nou precies vragen voor mijn werk? Hoe ga ik zorgen dat ik meer onder de aandacht kom? Best wezenlijke vragen voor een (startende) ondernemer. En toen was daar de Kick Off van GOO. Na de inhoud gelezen te hebben, heb ik me direct ingeschreven. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!

De eerste sessie kon ik helaas niet bijwonen, omdat ik gevraagd was om op een fantastische beurs te komen staan en daar live te tekenen. En dat is wat ik het liefste doen, dus moest ik toch afzeggen. Maar alle andere sessies was ik wel aanwezig. Tijdens 6 verschillende sessies heb ik de basis van Studio Sigrid veel beter neer kunnen zetten. Voor mij vielen de puzzelstukjes langzaam om zijn plek! Super leuk om te merken dat alles wat je doet, waarom je het doet en hoe je het doet, met elkaar in verbinding staat.

Intussen is mijn pad veel duidelijker, weet ik wat ik wil en hoe ik het wil. Illustreren, daar wordt de wereld mooier van, daar wordt ik blij van. En met mijn illustraties kunnen anderen hun bedrijf of producten in de spotlight zetten. En dat ik dan de titel “bazin van de krijtborden” krijg, daar wordt ik extra blij van.

Wil ook stuiterend door je bedrijf omdat je een fantastisch krijtbord aan de muur hebt? Neem dan contact met me op via 06-47224305!

– Sigrid Claasz Coockson – deelnemer en gastblogger

Krijtborden met kleur en illustraties

krijtbord Bar Menu

Ik hou van krijtborden met kleur en illustraties. Gelukkig mocht ik er weer 1 maken. Afgelopen maandag had ik een super leuk gesprek met Pascal en Denise van Alles over Gin. Zij hebben afgelopen maanden heel erg hard gewerkt aan hun Baravan, oftewel een caravan die ze als bar kunnen gebruiken tijdens evenementen en feesten. Ze hebben deze week hun eerste evenement, waarbij ze verschillende soorten Gin-tonic gaan laten proeven op een personeelsfeest.

Voorbespreking krijtbord

Tijdens dit gesprek hebben we alle aspecten van het krijtbord besproken. Wat moet er op een krijtbord staan, welke stijl moet het krijtbord hebben, welke illustraties spreken het meeste aan op een krijtbord en natuurlijk welke tekst komt het beste over op het krijtbord. 

Het was super leuk om te merken dat Pascal en Denise vol passie bezig zijn met dit project. Hier word ik zelf ook extra enthousiast van.

 

Wat moet er op een krijtbord staan?

Op het krijtbord moest het Bar Menu komen te staan met de 5 soorten gin-tonic die tijdens het evenement worden aangeboden. We hebben er voor gekozen om de naam van de drankjes groot op het bord te zetten en daaronder de beschrijving van de drankjes in kleiner in een scriptfont. 

Bij alle drankjes hebben we bedacht wat voor soort illustraties hierbij zouden passen. Vol met ideeën ben ik daarna naar huis gereden en ben ik gaan schetsen. 

Ik maak mijn eerste schetsen op de iPad, zodat ik makkelijk kan spelen met de layout van het krijtbord.

Toen ik wist welke kleuren ik zou gaan gebruiken, ben ik op zoek gegaan naar de juiste poscamarkers

Ik heb gekozen voor de poscamarkers, omdat deze watervast zijn en goed tegen alle weersomstandigheden kunnen. Op deze manier blijft het krijtbord ook mooi als hij lang buiten staat. Ook als je per ongeluk langs het bord loopt en er tegenaan komt, blijft hij er goed op staan.

Posca markers op krijtbord

Toen het ontwerp door Pascal en Denise goedgekeurd was, kon de tekening woensdag op de caravan gezet worden. Omdat de Posca’s minder goed te verwijderen zijn, heb ik het bord eerst afgetekend met een gewoon krijtje, om de grove lijnen neer te zetten. Toen alles uitgemeten was, ben ik met washitape de lijnen gaan zetten waar te tekst moet komen. Ik vind washi tape echt perfect werken op krijtborden om dingen af te plakken en om een lijn te plaatsen voor de teksten. Je moet wel altijd opletten dat je met je letters de washitape niet raakt, want dan loopt het eronderdoor en krijg je lelijke vlekken. 

Krijtbord met de hand tekenen

Nadat alle teksten op het bord stonden, was het tijd voor de illustraties. Ik had deze vooraf al een keer geoefend op mijn eigen krijtbord, omdat ik de kleuren in elkaar wilde laten overlopen en ook op verschillende manieren over elkaar heen wilde zetten. Bij de rode roos, bleek de kleur namelijk beter uit te komen, wanneer ik een basislaag van roze had gezet. 

Tijdens het tekenen werd er nog hard in en om de caravan gewerkt. Super leuk om te zien wat voor mooie Baravan ze gemaakt hebben. Ik kan me helemaal voorstellen hoe ze op een evenement iedereen voorzien van de lekkerste drankjes. 

Het schrijven op krijtborden
bloemen op krijtbord

Toen het bord bijna klaar was, heb ik nog het logo en de social media op het bord gezet. Een logo met de hand maken is best tricky, aangezien dit er echt strak op moet staan. Gelukkig ging deze er ook strak op. 

"Helemaal tevreden Sigrid! Eindresultaat exact als het voorbeeld. Jij bent echt de bazin van de krijtborden!"

krijtbord Bar Menu

Krijtbord Bar Menu

krijtbord op Baravan, foodtruck

Wil jij ook een mooi krijtbord?

Heb je een bedrijf of ga je trouwen en wil je ook een krijtbord? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden!

Krijtborden met kleur en illustraties

In deze blog staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen ik een kleine commissie van de verkoper, terwijl het jullie niets extra’s kost

Ontwerpen menukaart en placemat

menukaart placemat
****Sneakpeak****
 

Soms krijg je zulke leuke (spoed) opdrachten! 

Een restaurant op Terschelling wilde in plaats van een gewone menukaart een placemat hebben, zodat ze de menukaart niet steeds hoeven te ontsmetten na ieder gebruik.

De vraag was een menukaart op een placemat en een aparte lunch/dranken kaart met kleine illustraties. Kleurstelling grijs, wit, rood.

Ik heb de vuurtoren van Terschelling en de drankglazen in een lijntekening gezet en deze in de kaarten verwerkt.
 

Gekozen voor verschillende zelfgemaakte handgetekende banners in combinatie met een handgeschreven lettertype. Dit zorgt voor een luxe en ambachtelijke uitstraling. Deze staan voor het bedrijf, waarin men met liefde en aandacht aan hun producten werkt.

Kick Off Letterpraatjes

minizine Studio Sigrid en Scrappiness

Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van Maureen van Scrappiness. Maureen is een super leuke vrouw uit België, die eigenaresse is van het bedrijf Scrappiness. Met Scrappiness verkoopt ze producten op het gebied van handlettering en scrapbooking, maar ook geeft ze workshops.

Nu heeft ze een heel leuk nieuw concept bedacht: Letterpraatjes. Op instagram gaat ze je kennis laten maken met andere artiesten. Dit doet ze aan de hand van een live workshop, waar je de artiest kunt leren kennen en ook direct meer kunt leren over verschillende technieken.

En wat het leuke is: ik mag samen met haar de Kick Off doen!

minizine Studio Sigrid en Scrappiness

Zaterdag 2 mei om 10.00 uur gaan we live op onze accounts op instagram (Studio Sigrid) (Scrappiness) 

Ik ga een workshop handletteren voor ouder en kind maken. Aan het eind van de workshop heb je een eigen kaartje die je kunt versturen. 

Ik heb een minizine gemaakt die je als spiekbriefje kunt gebruiken, zodat je tijdens de workshop goed mee kunt kijken en mee kunt doen.

Deze kun je hier downloaden.

Een Minizine is een klein boekje die je van een A4 papiertje kunt maken. Ik heb een filmpje gemaakt, waarin ik het uitleg. Het enige wat je nodig hebt is een schaar en een A4 papiertje.

Het is super makkelijk om te maken. Kijk het filmpje en en doe met me mee. Dan heb je straks je eigen boekje. Als je hem van een leeg papiertje maakt, dan kun je hem zelf helemaal vullen. 

Online workshops handletteren en illustreren

En daar zaten we dan ineens allemaal thuis. Het zat er al een beetje aan te komen, maar toch was het wel even schrikken. Het Covid19 virus heeft ons allemaal aan huis gekluisterd. De kinderen niet meer naar school en voor mij zijn er heel veel opdrachten en workshops gecanceld. 

Het mooie van deze tijd is dan wel weer de saamhorigheid. Ik breng behoorlijk wat tijd door op social media (“Mama, ben jij een beetje verslaafd??”) Maar die social media brengt me nu ook veel contacten en afleiding. Er gingen best veel mensen live workshops geven, maar voor kinderen was er nog niet veel. Dus heb ik besloten om iedere woensdag live te gaan op Instagram. Ik heb nu 2 live workshops gegeven en 1 workshop vooraf opgenomen en op Youtube gezet. En wat is dat leuk om te doen!

Ik probeer voor iedere workshop een aantal “spiekbriefjes” te maken, zodat men makkelijk mee kan doen en deze ook nog als oefenblad kan bewaren. 

kaartjes Workshop handletteren

Online Workshop Handletteren voor kinderen.

De eerste workshop stond in het teken van het basis handletteren.

Tijdens de live sessie op instagram deden er heel veel kinderen mee. Wat was het leuk om alle vragen te beantwoorden en tips en adviezen te kunnen geven. Nadien werd er zelfs een fles wijn thuisbezorgd als bedankje! Natuurlijk zat daar een mooi  zelfgemaakt kaartje bij.

Achtergronden met ecoline en stiften.

De tweede week was ik niet heel fit en heb ik de video alleen op YouTube en IGTV gezet en ben ik niet live geweest. Ik heb toen achtergrondjes van stiften en ecoline gemaakt. En ook al was ik toen niet live, ik kreeg via de DM zulke leuke en lieve reacties!

 

Workshop 3 doodlen en faux calligraphie

 

Workshop 3 was wel weer live op instagram te volgen.

We gingen doodlen aan de hand van de werkbladen die ik had gemaakt. Maar ook hebben we losse kawaii doodles gemaakt. Wat een mooie tekeningen kwamen er weer voorbij na die tijd! Jinthe kreeg zelfs een kaartje thuis gestuurd van een vriendinnetje uit haar klas met daarom allemaal mooie doodles en letters.

 

bloemen doodles

Workshop 8 april: 3D letters

En komende woensdag gaan we weer Live op Instagram. Om 11.00 uur gaan we aan de slag met het maken van 3D letters. Best lastig, maar met de oefenbladen erbij komt het helemaal goed!

 

 

Krijtborden op de huisbeurs

muurtekening horecawerf
banner krijtborden Studio Sigrid

Afgelopen week heb ik 2 dagen op de huisbeurs in Oosterwolde gestaan. De huisbeurs wordt georganiseerd door de Horecawerf en door VHC Actifood. Op deze beurs presenteren verschillende leveranciers voor de horeca zich met hun (nieuwe) producten voor het komende horecaseizoen.  

Ik was door de horecawerf gevraagd om mijn producten te promoten. Het eerste plan was om op deze twee dagen live een enorme muurtekening te gaan maken. Alleen was dit praktisch niet heel handig uit te voeren, omdat deze muur op een heel smal stuk langs de wandelroute lag. 

Maar we hebben dit super goed opgelost door de muurtekening alvast de week ervoor te maken en op de dag zelf op kleinere borden te gaan werken.

De muurtekening is een infographic geworden over de werkwijze van de Horecawerf. Ik vond hem erg geslaagd en de   reacties tijdens de beurs waren ook heel enthousiast. Tijdens de beurs heb ik heel veel leuke gesprekken gehad met ondernemers uit heel noord Nederland. Wat een enthousiasme en wat een liefde voor hun zaak stralen deze mensen uit.

 

Voor de komende tijd ga ik aan de slag met een aantal acties die naar aanleiding van afspraken die ik op de beurs heb gemaakt. 

De eerste is het inplannen van de workshops krijtborden schrijven voor horecaondernemers. Het plan is om dat samen met de Horecawerf te gaan organiseren.  Aangezien er ook veel ondernemers waren graag een dagelijks of wekelijks wisselend krijtbord willen hebben, kunnen ze dit straks zelf leren en maken.

De data komen binnenkort online!

Pegdolls in de webshop

Pegdoll familie

In november 2019 heb ik een dagje op de Kreadoe rondgelopen om inspiratie op te doen, mensen vanuit de handletterwereld te ontmoeten, maar vooral ook omdat ik het heerlijk vind om overal te neuzen. 

Tussen alle grote kramen stond een heel klein winkeltje met allemaal mooie houten spullen en met plantjes. En in een hoekje stonden hele schattige houten poppetjes. Ik was op slag verliefd! Die wil ik ook. En dan komt het moment dat je thuis de eerste poppetjes gaat kopen. 

Pegdoll familie

Ik begon met een paar poppetjes. Super leuk. En aangezien ik op een beurs bij de vrije school in Meppel stond, gingen de poppetjes mee. Daar was ik binnen no-time door mijn voorraad heen. Dus nieuwe poppetjes besteld en deze zowel blanco als beschilderd meegenomen naar de kerstmarkt in Nijeveen. Ook daar was men enthousiast. 

Dus vanaf vandaag staan ze ook in de webshop. Je kunt de pegdolls blanco of beschilderd kopen.

Ik heb intussen ook een pegdoll geschilderd in de Elsa stijl. Ik wil eigenlijk hele gezinnen gaan maken, maar ik moet nog even de tijd ergens vinden…. 

Studio Sigrid in 2020

De eerste werkweek van 2020 is aangebroken. Een nieuw jaar met nieuwe ronde en nieuwe kansen. Maar ook een jaar waarin ik dingen wil afronden van het afgelopen jaar, ga stoppen met een aantal dingen, maar ook volle bak ga voor nieuwe dingen. 

Afronden Propedeuse CMD

Een van de dingen die ik wil gaan afronden, is mijn propedeuse van de opleiding communicatie en multi mediadesign. Een leuke opleiding waar ik tot nu toe veel van heb geleerd. Maar ook een opleiding die me heeft doen beseffen, dat ik niet weer 4 jaar de schoolbanken in wil voor een algemene opleiding. Ik weet wat ik kan, ik weet wat ik wil en nu moet ik dit in acties om gaan zetten. Voor mij betekend dit, dat ik veel gerichtere scholingen ga volgen in de vakgebieden waar ik me op wil specialiseren.

De opleiding CMD heeft hele leuke facetten, maar hoe leuk het ontwerpen van games mij ook lijkt, ik ga daar uiteindelijk niets mee doen. Ik vind alles leuk om te leren, maar er moeten ook keuzes gemaakt worden. Vandaar dat ik na de propedeuse niet verder ben gegaan.

Webshop in afgeslankte vorm

Een ander deel is dat ik afscheid ga nemen van een gedeelte van mijn webshop. De producten van Papicolor zullen niet meer aangevuld gaan worden.  Afgelopen periode heb ik als ambassadeur van Papicolor content mogen maken voor hun social media. Super leuk om te doen. Ik heb veel mensen leren kennen en heb letterlijk en figuurlijk in de fabriek van papier, verf en drukwerk mogen kijken. Helaas blijkt dat het handletteren op zijn retour is, waardoor ze gaan stoppen met het handletterteam. 

Dit had ik natuurlijk zelf ook al gemerkt, workshops waren lastig vol te krijgen in 2019 en de aanvraag voor demo’s en kinderfeestjes liep ook terug. Ik blijf deze nog wel aanbieden, want ik vind het zo leuk om te doen! 

Waar ga ik dan mijn focus op leggen? 

Het “probleem” van mij is dat ik bijna alles leuk vind om te doen. Dit is tevens mijn valkuil. Want als je alles leuk vindt, dan is het lastig om focus te houden. Voor mezelf heb ik besloten dat ik me ga richten op:

Ontwerpen kun je zien in de meest brede zin van het woord. Denk hierbij aan het maken van logo’s, het ontwikkelen van huisstijlen voor bedrijven, het ontwerpen van posters, kaarten, raamtekeningen, enz enz.

Bij het ontwerpen komen alle interesses van mij samen. Tekenen, illusteren en mijn opleiding communicatie. Julie zullen hier dan ook steeds meer van tegen gaan komen op mijn social media. 

Social media

Ik heb afgelopen jaar veel minder post gedaan op social media. Dit kwam ook doordat ik  steeds minder “voor de leuk” ging tekenen. Komende tijd zal ik mijn feed langzaam gaan ombouwen naar de nieuwe stijl. Ik heb hem al wel in mijn hoofd, maar ik moet zien of het realiseerbaar is, dus het blijft nog even spannend!