Wat is de beste krijtstift

Uni Chalk markers

Wat is de beste krijtstift

Intussen gebruik ik al enige jaren krijtstiften voor mijn werk. In het begin was ik enorm zoekende welke ik moest gebruiken en op welke ondergrond ik het beste kon werken. Ik werk graag met goede materialen dus, wat is de beste krijtstift? Welke krijtstift schrijft het lekkerste? Welke krijtstift geeft de mooiste kleur en welke krijtstift dekt het beste op de ramen of op de krijtborden? In deze blog ga ik jullie antwoord geven op de vragen welke krijtstiften ik de beste vindt, hoe je krijtstiften moet gebruiken en wat je zeker niet moet doen met je krijtstiften.

Verschillende soorten krijtstiften

De eerste keer dat ik een krijtstift in handen had, was in december 2016. Ik had een setje eindejaarszegels gekocht en daar zaten de stiften van Riverdale bij. Samen met de kinderen heb ik verschillende tekeningen gemaakt op onze ramen, want een krijtbord had ik nog niet in huis. Deze stiften werkten toen voor het tekenen op de ramen prima, maar als ik nu zou mogen kiezen en ik een raamtekening voor een klant moet maken, laat ik ze lekker in de winkel of in mijn kast laten liggen en kies ik voor een andere.  Intussen liggen de stiften bij de kinderen in hun stiften bak en mogen ze die gebruiken.

Krijtstiften van Edding

De stiften die ik daarna ging gebruiken waren de krijtstiften van Edding. Edding is het bekendste van kun permanent markers, je weet wel, die stiften waar je overal op kunt schrijven en die bijna nooit meer te verwijderen zijn.

Maar Edding heeft dus ook krijtstiften in 2 verschillende diktes. De Edding 4095 van 2-3 mm en de Edding 4090 met een beitelpunt van 4-15mm. Ik gebruik zelf het meeste de kleinere Edding 4095, die heeft een punt van 2-3 mm dikte en  is in 10 verschillende kleuren te krijgen. Ik vind deze stift zelf ideaal voor het tekenen op ramen en op industriële krijtborden voor binnen, waarop je letters of tekeningen maakt met een wat dikkere mono-line. De krijtverf dekt goed. Je kunt met deze stiften de kleuren ook goed blenden, zodat ze langzaam in elkaar overlopen.  Ik vind het ook super fijn dat ze in verschillende kleuren te krijgen zijn. Ik heb ze ook gebruikt voor mijn raamtekeningen bij wooncentrum de Noorderboog, waar ik de gezamenlijke ruimtes van raamtekeningen voorzie tijdens het voorjaar en met sinterklaas en kerst.

raamtekening nieuwjaarswens

Voor- en nadelen van de Edding krijtstift

Muurtekening met krijtstiften

Het voordeel van de Edding krijtstiften, is dat ze ook goed te verkrijgen zijn bij de meeste boek- en kantoorwinkels en bijvoorbeeld bij bol.com. Prijstechnisch zijn ze ook goed, ze vallen onder de middenklasse qua prijs. Het nadeel van de stiften, is dat ze best snel uitdrogen. Dus als je ze een hele poos niet gebruikt, heb je de kans dat ze de volgende keer uitgedroogd zijn. Je moet dan echt lang schudden en weer pompen om de krijtverf weer in de punt te krijgen. Daarnaast moet je ook oppassen dat je niet te hard drukt, want de punt is vrij gevoelig en kan vrij snel gaan “rafelen”. Dit in tegenstelling tot de uni-chalk stiften.

Uni Chalk markers voor krijtborden

Voor mij waren de Uni-Chalk stiften onbekend, maar op advies van andere handletteraars heb ik ze toch maar eens aangeschaft om uit te proberen. De Uni-chalk stiften zijn van fabrikant Uni-ball, die ook de Posca Markers maakt. In mijn blog over krijtborden met kleur heb ik geschreven, waarom ik de posca markers gebruik voor mijn buitenborden.

De Uni-Chalk markers hebben een wat steviger punt dan de Edding krijtstiften. Voor mij is dit echt ideaal, omdat je letters daar over het hele bord dezelfde dikte houden. En doordat hij in vier verschillende diktes te krijgen zijn, van 0,9 mm tot 15mm. Die smalste marker gebruik ik voor de details in mijn illustraties en voor de schaduwlijnen langs de letters.

Ook de Uni-chalk marker is in verschillende kleuren te krijgen. Ze hebben ook een zilveren en een gouden stift. Ik heb deze nog niet uitgetest,  dus ik kan niet zeggen of ze ook echt een metalic look hebben.

Voordelen en nadelen van de Uni Chalk marker

De voordelen van de uni-chalk krijtstiften: ze zijn ook in een hele smalle variant te krijgen, de punt is steviger dan die van Edding en ze drogen minder snel uit.  Het nadeel van de Uni-chalk markers: ze zijn (offline) minder goed verkrijgbaar, alleen bij de betere kantoorzaken en de betere hobby- en schilderwinkels. Daarnaast zijn ze duurder dan de Edding markers.

Securit Markers

Een merk stiften die veel in de horeca gebruikt wordt, zijn de securit markers. Ze worden veel in de horeca gebruikt, omdat dit merk ook krijtborden levert en hier dan ook stiften bij levert. Securit heeft naast de gewone stiften ook waterproof stiften. Deze heb ik in het begin wel gebruikt, maar ik vind ze niet fijn schrijven, ze zijn “te droog” en je blijft hierdoor pompen. Als ik dan moet kiezen, dan laat ik ze lekker liggen in de kasten van de horeca ondernemer en kies ik voor een watervaste variant toch voor de posca markers.

Permapaque markers

Een andere stift die ik heb mogen testen en gebruiken is de Permapaque van Sakura. In Nederland is Royal Talens de leverancier. In tegenstelling tot de hiervoor genoemde stiften, hoef je bij de permapaque niet te schudden en te pompen om de verf in de penpunt te krijgen. Dit is dus echt een stift waar je direct mee aan de slag kunt. Het is nog een vrij onbekende stift in Nederland, maar hij werk prima. De dekking is wel minder dan die van Edding en van de Unichalk.  

Voordelen en nadelen van de Permapaque

Het voordeel van deze pen, is dat hij op gladde niet poreuze oppervlakten te verwijderen is, maar dat hij ook als  permanent marker gebruikt kan worden op onder andere papier, rubber en hout. De kleur van de pennen is “lichtecht”, waardoor de kleuren niet verbleken in het zonlicht.  Het nadeel: hij is minder goed te verkrijgen. En doordat hij nog vrij nieuw is, weet ik niet goed hoe hij zich op de langere termijn houdt. Ik moet daarbij dan ook zeggen, dat ik hem in huis heb, wel gebruikt heb op glas, maar nog nooit op krijtborden. Misschien moet ik dat toch eens gaan testen….

Waar kun je krijtstiften voor gebruiken?

Krijtstiften kun je gebruiken op een niet poreuze ondergrond, zoals industriële krijtborden, ramen en spiegels. Met een industrieel krijtbord bedoel ik krijtborden, die gemaakt zijn met een zwarte PVC laag. Deze krijtborden worden vaak in horeca gelegenheden gebruikt, omdat je die met een natte doek weer kunt schoonmaken en kunt voorzien van nieuwe teksten.

Je kunt de stiften heel goed gebruiken om te schrijven, te illustreren en voor het handletteren. 

Ik gebruik de krijtstiften ook heel vaak voor het maken van raamtekeningen.  Raamtekeningen  worden vaak gebruikt tijdens de feestdagen of bij geboortes om sfeer te brengen in het huis of om een leuke boodschap op het raam te zetten. Ik heb zelf verschillende raamtekeningen ontworpen, waarvan je de  raamcirkel voor de herfst en de raamcirkel die ik gemaakt heb tijdens de coronatijd kunt downloaden op mijn site.

Kun je krijtstiften gebruiken op krijtverf?

Ik zou krijtstiften niet gebruiken op krijtverf, als je de tekeningen en teksten ook weer wilt kunnen verwijderen. Krijtstiften trekken namelijk in de krijtverf en als je ze wilt verwijderen, zal een gedeelte van de krijtverf verdwijnen, maar blijf je de teksten en tekeningen gewoon zien.  Wil je een muur of bord van krijtverf met een tekst of tekening  die je toch voor altijd wilt laten staan? Dan kun je de krijtstiften prima gebruiken. De tekening of tekst wordt veel strakker met krijtstiften dan met een ouderwets schoolbord krijtje. Je kunt de gewone krijtjes wel mooi gebruiken om schaduwen mee aan te brengen.

krijtmuur HorecaWerf Noord Nederland

Krijtstiften voor raamtekeningen.

Ik gebruik mijn krijtstiften geregeld voor raamtekeningen. Ze zijn ideaal in gebruik en als je de tekening wilt verwijderen, kun je hem met een natte doek weer weghalen. Als de tekening er al even op zit, is het soms wel handig om een beetje schoonmaakmiddel te gebruiken, want dan gaan ze er makkelijker af.

raamtekening herfst

Welke krijtstiften zijn waterproof?

Echte waterproof krijtstiften bestaan niet. Ook al laat je je bord, zoals geadviseerd wordt 2 dagen goed drogen voordat je hem buiten zet, na een paar goede Nederlandse regenbuien, gaat de krijt toch langzaam uitlopen. Dit resulteert in vlekkerige borden, waar je als bedrijf zijnde niet blij van wordt. Voor borden die langdurig buitenstaan, zal ik dan ook geen krijtstiften gebruiken. Voor deze borden gebruik ik de Uni Posca Markers. In deze markers zit geen krijtverf, maar zit acrylverf. Je kunt deze van je borden verwijderen met schoonmaakmiddel. Ze zijn in verschillende diktes en kleuren te verkrijgen. Super fijn!

krijtbord waterproof

Gekleurde krijtstiften

Krijtstiften zijn intussen in alle kleuren van de regenboog te krijgen. Zowel van Edding als van Uni-chalk, zijn er verschillende kleuren te krijgen. Je kunt de stiften ook prima door elkaar gebruiken, waardoor je de mooiste kleuren kunt kiezen voor jouw krijtbord of raamtekening.

Wat is de beste krijtstift

Voor krijtstiften gaat mijn voorkeur uit naar de Uni-Chalk markers en de Edding Krijtstift 4095. De Edding krijtstiften gebruik ik het meeste voor de raamtekeningen en muurtekeningen op krijtverf, die permanent mogen blijven zitten. Ze schrijven lekker en de krijtverf is goed dekkend. De punt van krijtstiften gaat op onregelmatige ondergronden altijd kapot, dus dan kun je prima die van Edding gebruiken. Ik vind het zonde om dan de Unichalk te gebruiken. Prijstechnisch is dit ook een hele goede keus.

Als ik krijtborden voor binnen maak, die niet permanent zijn, dan kies ik voor de Uni-Chalk. Dit omdat hij in verschillende diktes te krijgen is, de lijnen iets constanter zijn en de punt minder snel rafelt.

Het schrijven op krijtborden

Maak ik een raamtekening of een krijtbord, waar de kant groot bij is dat er mensen langslopen en hierdoor sneller kan beschadigen, dan kies ik voor een posca marker. Het kost meer poets- en schoonmaakwerk, maar dan beschadigt hij niet.

krijtborden met bloemen en illustraties

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen in de keuze voor een krijtstift. Uiteindelijk moet je voor jezelf testen welke stift je het prettigste vindt!

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen, dan mag je me altijd mailen of bellen!

In mijn blog heb ik gebruik gemaakt naar verschillende links naar bol.com. Als je via deze link een bestelling plaatst, kost het jou helemaal niets extra’s, maar krijg ik een klein beetje commissie .

One Comment on “Wat is de beste krijtstift

  1. Sigrid, bedankt voor deze review. ik erger me groen en geel aan de veel te snel uitgedroogde edding stiften.. je blijft op een gegeven moment pompen en dan gaat de punt stuk. en dan komt er ineens weer veel te veel krijt uit. ik dacht dat ik een miskoop had gedaan maar het blijft maar hetzelfde. goedkoper maar zo blijf je stiften kopen. fijn om te lezen dat ik niet gek ben :). de riverdale ben ik ook mee begonnen, die zijn wel goed maar dekken inderdaad minder. met kerst ook leuk om wijnglazen te versieren, of op verjaardagen namen op glazen, dat scheelt heel veel vaat! ik ga op zoek naar de uni schalk voor mijn raam rekeningen. ben benieuwd naar je bevindingen met de goud/messing kleur. die van goedkope stiften ziet er namelijk vies geel uit op ramen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: