Handlettering voor jou – Karin Luttenberg

Een korte review van “Handlettering voor jou”

Voor handletter -en brushletterfans kwamen er in september verschillende boeken op de markt. Er waren er zelfs twee van Karin Luttenberg. “Handlettering voor jou” en “72 tips, handlettering doe je zo”. Ik heb ze natuurlijk beide besteld en ik kan nu al zeggen: wat een mooie aanvullingen op de vorige boeken! Maar ook op zichzelf staand zijn het hele mooie en duidelijke boeken. En voor iedere handletteraar, van beginner tot gevorderde en van kind tot volwassene, is er heel veel uit te leren.

Ik ga het deze keer hebben over het boek  “Handlettering voor jou”. Een boek speciaal gericht op kinderen en tieners die willen leren handletteren of die nieuwe dingen willen leren.

Het eerste wat direct opvalt, is dat het boek in kleur is, in plaats van in de voor Karin Luttenberg, zo kenmerkende Zwart Wit stijl. En hij is heel erg groot! Ik moet zeggen dat ik helemaal verliefd ben op het kleurgebruik in dit boek. Want hoewel het nog steeds helemaal in stijl is, misstaat de kleur absoluut niet. Dit wordt in het hele boek doorgetrokken.

Een van de hoofdstukken in het boek is het stukje kleurgebruik. Na een klein stukje kleurenleer, wordt er ook aandacht besteed aan wanneer je welke kleuren het beste kunt gebruiken. Welke kleur past bij welke sfeer en gemoedstoestand. Maar ook is er ruimte in het boek om te experimenteren met het mengen van kleuren.

Eigenlijk is het hele boek er op gemaakt om vooral heel veel zelf te doen en uit te proberen. Er zijn verschillende pagina’s met voorbeelden van letters en daarbij voldoende ruimte om ze na te tekenen.  Maar er wordt ook uitgelegd hoe je zelf letters kunt maken en hoe je ze kunt opbouwen.

Dit geld ook voor de banners en vlaggen. Ze worden stap voor stap uitgelegd. Van hele simpele banners tot de drievoudige vlaggen. Toen ik samen met mijn dochter door het boek bladerde, was dit het eerste wat ze wilde maken! En ik moet zeggen dat dit ook goed lukte met de voorbeelden uit het boek.

handletteren doe je zo
Jinthe aan het oefenen met het boek Handletteren doe je zo

 

Wat ook heel leuk is, is dat er verschillende tekeningen in staan die je zelf af kan maken of ik kan kleuren. Hierbij wordt je alvast klaar gestoomd om zelf een eigen letter, woord of quote te gaan maken. Vooral mijn zoon en dochter vonden dit erg leuk, omdat het direct een mooi resultaat geeft!

Daarnaast staan er door het hele boek heel veel tips. Een van de belangrijkste tips vind ik, is heel veel oefenen. Mijn kinderen vragen heel vaak: ” mama, hoe kan jij dit zo goed?” En mijn antwoord is dan standaard: oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Een ander groot succes waren de doodles. Stap voor stap worden verschillende tekeningen uitgelegd. Nu kunnen de kinderen ook uit hun eigen boek een cactus of diamant leren tekenen. Misschien dat ik dan mijn eigen boeken minder vaak kwijt ben!

Alhoewel, ik zeg wel hun eigen boek, maar ik hou hem denk ik lekker zelf. Ik kan er mooie inspiratie uit opdoen. En hij gaat deze week ook mee in de tas. Eerst morgen naar de bibliotheek in Meppel voor de kinderboekenweek. En aan het eind van de week heb ik twee workshops staan bij kinderfeestjes. Ik denk dat de meiden daar hem ook graag willen gebruiken om door te bladeren!

 

Oh ja, het is natuurlijk ook bijna sinterklaas en kerst….. Het boek is misschien iets te groot voor in de schoen, maar hij past zeker in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom! Je kunt het boek onder andere hier kopen

 

Over het boek 72 tips – handlettering doe je zo, zal ik binnenkort wat schrijven. Want ook dat is een pareltje!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: